چه نام‌هایی باعث افزایش برکت در خانه می‌شوند؟
پرسش
چه اسم‌هایی باعث افزایش برکت در خانه می‌شوند؟
پاسخ اجمالی

در ارتباط با پرسش ابتدا دو مقدمه را مطرح می‌کنیم:

  1. در معارف دینی یکی از عوامل افزایش رزق و روزی،[1] رعایت تقوا[2] معرفی شده است: «و مَنْ‏ یتَّقِ‏ اللَّهَ‏ یجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً» «وَ یرْزُقْهُ مِنْ حَیثُ لا یحْتَسِبُ‏»؛[3] و هرکس تقوا را رعایت‌ کند، خداوند راه برون‌رفت از مشکلات را در اختیار او قرار خواهد داد و از جایى که گمانش را ندارد روزی‌اش می‌دهد.
  2. از سوی دیگر، انتخاب نام نیکو برای فرزندان از توصیه‌های اولیای الهی است. امام علی(ع) در همین زمینه می‌فرماید: «حقّ فرزند بر پدرش آن است که نامش را نیکو قرار داده و او را باادب و آراسته بار آورد، و قرآن را به او بیاموزد».[4]

از دو مقدمه‌ی بالا می‌توان نتیجه گرفت انتخاب هر نام نیکی که نشانی از شرک، بی‌ایمانی و دوری از ارزش‌های اسلامی نداشته باشد، می‌تواند مصداقی از مصادیق تقوا باشد و همان‌گونه که گفته شد، تقوا خود یکی از عوامل افزایش روزی خواهد بود، اما با این وجود واضح و روشن است که انتخاب نام‌ پیامبران و اولیای الهی، انتخاب برتری است؛ از این‌رو است که برخی روایات، انتخاب برخی نام‌های ویژه‌ای را پیشنهاد کرده و آن‌را از عوامل برکت در رزق برشمرده است:

  1. رسول خدا (ص): «هیچ خانه‌ای نیست که نام محمد در آن باشد، مگر خداوند روزی آن خانه را وسیع گرداند».[5]
  2. امام کاظم(ع): «در خانه‏اى که در آن نام‌های محمّد، احمد، على، حسن، حسین، طالب، عبدالله و فاطمه باشد، فقر وارد نمى‏شود».[6]

البته همان‌گونه که گفته شد؛ هر نام نیکی که با موازین دینی ناهم‌خوانی نداشته باشد، رفتاری تقوامدار بوده و قابل پذیرش است.[7]

[1]. «دعا برای افزایش روزی»، 14065؛ «نقش ایمان در بهرهمندی از مواهب دنیا»، 107743؛ «مقدر بودن روزی»، 3783؛ «پاداش جویندگان روزی حلال»، 73087.

[2]. «معنای تقوا»، 12034؛ «نسبی بودن تقوا »، 10324؛ «راه نجات و رستگاری در قرآن»، 49100؛ «تقوا راه برون‌رفت از مشکلات»، 96307.

[3]. طلاق، 2-3.

[4]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص 546، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق.

[5]. ورام بن أبی فراس، مسعود بن عیسی، تنبیه الخواطر و نزهة النواظر المعروف بمجموعة ورام، ج 1، ص 32، قم، مکتبة الفقیه، چاپ اول، 1410ق.

[6]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 19، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[7]. ر. ک: عوامل مادی و معنوی برکت در زندگی»، 74237؛ «بهترین اسم»، 8652؛ «نام محمد برای کودک»، 15165؛ «معنای برکت»، 79467.