آیا از نظر اسلام ارضای غریزه‌ی جنسی از راه غیر ازدواج جایز است؟
پرسش
کسی که امکان ازدواج دایم یا موقت برایش نباشد،ب رای ارضای غریزه‌ی جنسی خود باید چه کار کند؟
پاسخ اجمالی

از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصى دارد؛ زیرا اسلام از سویى، ازدواج را وسیله‌‏اى براى پاک‌دامنى و مهار غریزه‌ی جنسى و آرامش و حرکت به سوى کمال دینی می‌داند، و از سوى دیگر، رهبانیت (ترک دنیا و لذت‌‏هاى آن را) مذمت نموده، و آن‌را مانع کمال و سعادت اعلام می‌کند. از نظر اسلام ازدواج امری پسندیده و انجام آن مستحب است؛ اما در صورتی که انسان بداند که اگر ازدواج نکند به گناه می‌افتد ازدواج بر او واجب می‌شود.[1]

طبق نظر شرع مقدس اسلام، امروز ارضای قوه‌ی شهوانی و مسئله‌ی جنسی تنها از راه مشروع آن؛ یعنی ازدواج دایم یا موقت جایز است. البته در صدر اسلام علاوه بر راه ازدواج، راه مشروع ملک یمین (مالک کنیزان و اسیران جنگى شدن) برای ارتباط زناشویی وجود داشت که امروزه موضوع آن منتفی است.

قرآن کریم درباره‌ی ازدواج می‌فرماید: «وَ أَنْکِحُوا الْأَیامى‏ مِنْکُمْ وَ الصَّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ إِمائِکُمْ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیم‏»؛[2]

مردان و زنان بدون ‏همسر خود، و غلامان و کنیزان صالح و درست‌کارتان را اگر فقیر و تنگ‌دست باشند، همسر دهید، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌کند، خداوند گشایش‌‏دهنده و آگاه است.

«وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُون‏».[3]

و از نشانه‌های قدرت او است که برایتان از جنس خودتان همسرانی آفرید، تا به ایشان آرامش یابید و میان شما دوستی و مهربانی نهاد. در این عبرت‌هایی است برای مردمی که تفکر می‌کنند.

در این راستا پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: "جوان‌‏ها، هر کدام توانایى دارید، همسر اختیار کنید؛ زیرا ازدواج چشم را از نامحرم بهتر می‌‏پوشاند و پاک‌دامنى نیکوترى می‌‏بخشد...".[4]

بنابراین، اگر شخصی از این مسئله رنج می‌برد و تحت فشار غریزه‌ی جنسی است، باید سعی و تلاش کند، با توکل بر خداوند مهربان و با انتخاب همسر از خانواده‌ای که از نظر مالی در سطح پائین‌تری است و با اجتناب از تجملات و تشریفات زاید و بی‌فایده‌ای که متأسفانه امروزه جامعه‌ی ما بدان مبتلا است و سد راهی برای ازدواج اکثر جوانان شده است، و با حداقل امکانات مقدمات ازدواج را فراهم آورد، تا خدای ناکرده دچار کارهای حرام نشود.

لازم است تا تهیه‌ی مقدمات ازدواج برای در امان ماندن از وسوسه‌های شیطان توصیه‌های اخلاقی زیر برای کنترل شهوت به کار گرفته شود تا خداوند شما را در امر ازدواج یاری دهد:

  1. روزه گرفتن برای کنترل خواسته‌های نفسانی و تقویت اراده بسیار مفید است.

اگر قادر به روزه گرفتن نیستید، سعی کنید پرخوری نکنید و یا حداقل به هنگام خواب شکم شما بیش از حد معمول پر نباشد.

  1. از خوردن غذاهایی که باعث تحریکات جنسی می‌شود، پرهیز کنید. ( مانند موز- شکلات - انجیر- خرما- پیاز- فلفل - تخم مرغ - گوشت قرمز، غذاهای پرچرب).
  2. همیشه مثانه‌ی خود را خالی نگهدارید.
  3. شب‌ها قبل از خواب مطالعه کنید و هرگز به رو نخوابید.[5]
  4. درست است که مسئله‌ی جنسی امری است که واقعیت دارد و تحریک کننده است؛ اما از حیث روانی در نظر انسان بیش از آن حدی که می‌باشد، جلوه می‌کند و انسان فکر می‌کند که نمی‌تواند آن‌را کنترل کند، ولی واقعیت این است که انسان می‌تواند با اراده‌ی قوی و تفکر درست بر آن غلبه کند و آن‌را تحت کنترل خود درآورد.

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 449، احکام نِکاح یا ازدواج و زناشویى‏ و همچنین مسئله 2443.

[2]. نور، 32.

[3]. روم، 21.

[4]. محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، محقق، مصحح، مؤسسة آل البیت علیهم السلام‏، ج ‏14، ص 153، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1408ق.

  1. 2. اقتباس از سؤال «ازدواج و ادامه ی تحصیل»، 1123.