آیا صلوات «اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی سَیِّدنا مُحَمَّدٌ مَا اخْتَلَفَ الْمَلَوان وَ تَعاقَبَ الْعَصْرانِ وَ کَرَّ الْجَدیدانِ وَ سْتَقْبَلَ الْفَرْقدانِ وَ بَلَّغْ رُوحَهُ وَ اَرْواحَ اَهْلِ بَیْتِهِ مِنّا التَّحِیَّهَ وَ السَّلامُ»، معتبر است؟
پرسش
آیا صلوات «اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی سَیِّدنا مُحَمَّدٌ مَا اخْتَلَفَ الْمَلَوان وَ تَعاقَبَ الْعَصْرانِ وَ کَرَّ الْجَدیدانِ وَ سْتَقْبَلَ الْفَرْقدانِ وَ بَلَّغْ رُوحَهُ وَ اَرْواحَ اَهْلِ بَیْتِهِ مِنّا التَّحِیَّهَ وَ السَّلامُ»، معتبر است و آیا ثواب هر دفعه‌اش برابری با 10000 بار می‌کند؟
پاسخ اجمالی

صلوات به گونه‌ای که در پرسش آمده است؛ در منابع شیعی وجود ندارد، اما در تفسیر روح البیان که از تفاسیر اهل‌سنت است، این صلوات در ضمن داستانی نقل شده است که آن‌را نقل می‌کنیم:

«آورده‏‌اند که کسى نزد سلطان محمود غزنوى آمد و گفت مدتى بود که می‌خواستم پیامبر(ص) را در خواب ببینم و غمى که در دل دارم را به آن دلدار غمخوار باز گویم:‏

همه شب دیده بعمدا نگشایم از خواب

بو که در خواب بدان دولت بیدار رسم‏

قضا را سعادت مساعده نموده شب دوش بدان دولت بیدار رسیدم و رخسار جانفزاى جهان آرایش «کالقمر لیلة البدر و کالروح لیلة القدر» دیدم؛ چون آن‌حضرت را منبسط یافتم، گفتم یا رسول ‌اللّه هزار درهم قرض دارم که نمی‌توانم آن‌را ادا کنم و مى‏ترسم که مرگ من برسد و وام در گردن من بماند. پیامبر(ص) فرمود که نزد محمود سبکتکین برو و این مبلغ از او بگیر. گفتم شاید او از من باور نکند و نشانى طلبد. گفت بگو بدان نشانى که در اول شب که تکیه می‌کنى سى هزار بار بر من درود مى‏فرستی و به آخر شب که بیدار می‌شوى سى هزار نوبت دیگر صلوات مى‏فرستى، وام مرا ادا کن. سلطان محمود بعد از شنیدن این خبر به گریه درآمد و او را تصدیق کرد و قرضش را ادا کرد و هزار درم دیگرش به او داد. اطرافیان او تعجب کردند و گفتند اى سلطان این مرد را در این سخن محال که گفت است تصدیق کردید و حال آن که ما در اول شب و آخر با تو هستیم و نمى‏بینم که به صلوات اشتغال داشته باشید و اگر کسى در تمام اوقات و ساعات شبانه روز به فرستادن درود مشغول گردد و سعی و تلاش زیادی انجام دهد، نمی‌تواند شصت هزار بار صلوات بفرستد. سلطان محمود فرمود که من از علما شنیده بودم که هر که یکبار به این نوع صلوات بفرستد که «اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی سَیِّدنا مُحَمَّدٌ مَا اخْتَلَفَ الْمَلَوان وَ تَعاقَبَ الْعَصْرانِ وَ کَرَّ الْجَدیدانِ وَ اسْتَقْبَلَ الْفَرْقدانِ وَ بَلَّغْ رُوحَهُ وَ اَرْواحَ اَهْلِ بَیْتِهِ مِنّا التَّحِیَّهَ وَ السَّلامُ»؛ «خدایا، درود فرست بر مولای ما و پیامبر ما محمد و خاندانش، تا آن‌گاه که روز و شب می‌آیند و می‌روند، و بامداد و شامگاه پی در پی می‌شوند، و روزها و شب‌ها به دنبال هم می‌رسند. و آن دو ستاره قطبی بزرگ و کوچک روی می‌آورند؛ و روان او و خاندانش را از سوی ما درود و سلام برسان». چنان باشد که ده هزار بار صلوات فرستاده باشد و من در اول و در آخر شب سه مرتبه این صلوات را مى‏خوانم و چنان می‌دانم که شصت هزار صلوات فرستاده‏ام. از آنجا که این شخص پیام پیامبر(ص) را در تأیید سخن علما آورده است، گریه کردم.[1]، [2]

[1]. حقى بروسوى، اسماعیل، تفسیر روح البیان،  ج 7، ص 234، بیروت، دار الفکر، بی‌تا.

[2]. برای آگاهی بیشتر راجع به صلوات(اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد)، ر. ک: صلوات صحیح و کامل، سؤال 482 (سایت: 587).