پدرم قطعات قدیمی اسکیت مشتری ها را بدون اطلاع و اجازه از مشتری ها برای خود بر می دارد، و من آنها را می فروشم. آیا من مدیونم یا پدرم؟
پرسش
من با پدرم، تعمیرات اسکیت انجام می دهیم. پدرم قطعات قدیمی اسکیت مشتری ها را بدون اطلاع و اجازه از مشتری ها برای خود بر می دارد(یعنی مال غصبی) حال آیا فروش این قطعات توسط من اشکال شرعی دارد یعنی پول بدست آمده از فروش آنها برای من حرام است؟ آیا گناه مال غصب کرده بر عهده پدرم است و پول به دست آمده از فروش آنها برای من حلال است؟ (با توجه به این نکته که من آنها را غصب نکردم)
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) در فرض مرقوم اگر بدون رضایت و اجازه صاحبان آنها بر مى دارد، عمل مذکور حرام است و حکم غصب را دارد، و فروش آن حتى براى شما جایز نیست.

ج2) استفاده از پول فروش وسائل مذکور براى شما حرام است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

با اجازه صاحب اسکیت اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در این زمینه باید با مشتریان مصالحه شود. اگر در عرف مشتریان از این قطعات اعراض می کنند (قطعات قدیمی را از فروشنده تقاضا نمی کنند و در حقیقت آن را به فروشنده می دهند) استفاده و یا معامله آنها برای ایشان اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر مشتری از آن قطعات اعراض نکرده باشد، تصرف در آن غصب است و فروشنده و غاصب هر دو ضامن هستند، شما به همه ی مشتریان بگویید که قطعات قدیمی را ما خودمان برمی داریم و از آنها اجازه بگیرید و به پدر محترمتان هم بگویید که از مشتریان و مراجعه کنندگان اجازه بگیرد.

[1]. استفتا از سایت دفاتر مراجع تقلید (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوییست.