عذاب کدام یک از این گناهان شدید‌تر است: لواط، زنا با زن شوهردار، استمناء(خود ارضایی)؟
پرسش
سلام، یک سوال داشتم و خواهش می‌کنم جواب دهید، و آن این‌که کدام یک از این گناهان بزرگ‌تر هستند: 1. لواط، 2. زنا با زن شوهردار، 3. استمناء(خود ارضایی)؟
پاسخ اجمالی
1. آنچه که از روایات استفاده می‌شود، این است که گناه لواط از زنا بدتر و بزرگ‌تر است: «حُرْمَةُ الدُّبُرِ أَعْظَمُ مِنْ حُرْمَةِ الْفَرْجِ إِنَّ اللَّهَ أَهْلَکَ أُمَّةً بِحُرْمَةِ الدُّبُرِ وَ لَمْ یُهْلِکْ أَحَداً بِحُرْمَةِ الْفَرْجِ»؛[1] راوی می‌گوید از امام صادق(ع) شنیدم که می‌فرمود: حرمت لواط از حرمت زنا بالاتر و شدیدتر است؛ چراکه خداوند به جهت لواط امتی را هلاک کرد، در حالی‌که کسی را به دلیل ارتکاب زنا هلاک و نابود نکرد.
2. زنا با زن شوهردار بدتر از زنا با زن بی‌شوهر است.
3. زنا از استمنا بدتر است. روایتی منسوب به امام صادق(ع) وجود دارد که ناظر به این موضوع است،(اگرچه از جهت سند جای تردید دارد). آن روایت چنین است:
«از امام صادق(ع) در مورد استمنا سؤال شد، حضرت فرمود: گناه بزرگی است که خداوند در قرآن از آن نهی کرده است و فاعلش مانند کسی است که با خودش ازدواج کرده، اگر می‌دانستی که او چکاری مرتکب می‌شود، با او هم خوراک نمی‌شدی. سؤال کننده گفت برایم بیان کن ای فرزند رسول خدا(ص)! آنچه را که در قرآن در این باره آمده است. امام(ع) فرمود سخن خدای تعالی که می‌فرماید: «و کسانى که غیر از این دو بجویند از حد خویش تجاوز کرده‏اند»، این عمل(استمنا) همان تجاوز از حد خویش است. پرسید گناه زنا بزرگ‌تر است یا استمنا؟ فرمود زنا گناه بزرگی است. با آن‌که گفته می‌شود که بعضی از گناهان از بعض دیگر کوچک‌ترند، اما تمام گناهان در پیشگاه خداوند بزرگ‌اند؛ چراکه عصیان و سرپیچی نسبت به ساحت پروردگارند. و خداوند بندگان معصیت کار را دوست نمی‌دارد و خداوند از آن نهی کرده است؛ زیرا گناه، کار شیطان است و خدای متعال فرمود شیطان را نپرستید،[2] شیطان دشمن شما است. او را دشمن گیرید. او فرمان‌بران خویش را فرا مى‏‌خواند تا همه از دوزخیان باشند[3]». [4]
بنابر این، استمنا نیز گناه بزرگی است که باید ترک شود، اما در آیات و روایات مجازات معینی(حد) برای آن تعیین نشده است، اگرچه حاکم شرع می‌تواند کسی را که مرتکب این گناه شده است، تعزیر نماید. بر این اساس و نیز دلایل دیگر می‌توان نتیجه گرفت که گناه زنا بیشتر از گناه استمنا است.
در مجموع می‌توان گفت؛ لواط بدتر از زنا با زن شوهردار، و زنا بدتر از استمنا است.
برای آگاهی بیشتر این پاسخ‌ها را مطالعه کنید:
مقایسه زنا با استمناء، ۹۷۴۰
دوران امر بین ازدواج، خود ارضایی (استمنا) و زنا، 6076

[1]. کلینی، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 543، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. یس، 60.
[3]. فاطر، 6.
[4]. حر عاملی، وسائل الشیعة، ج 28، ص 158، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق، «سُئِلَ الصَّادِقُ (ع) عَنِ الْخَضْخَضَةِ فَقَالَ إِثْمٌ عَظِیمٌ قَدْ نَهَى اللَّهُ تَعَالَى عَنْهُ فِی کِتَابِهِ وَ فَاعِلُهُ کَنَاکِحِ نَفْسِهِ وَ لَوْ عَلِمْتُ بِمَنْ یَفْعَلُهُ مَا أَکَلْتُ مَعَهُ فَقَالَ السَّائِلُ فَبَیِّنْ لِی یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ (ص) مِنْ کِتَابِ اللَّهِ نَهْیَهُ فَقَالَ قَوْلُ اللَّهُ فَمَنِ ابْتَغى‏ وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُونَ وَ هُوَ مِمَّا وَرَاءَ ذَلِکَ فَقَالَ الرَّجُلُ أَیُّمَا أَکْبَرُ الزِّنَا أَوْ هِیَ قَالَ هُوَ ذَنْبٌ عَظِیمٌ قَدْ قَالَ الْقَائِلُ بَعْضُ الذُّنُوبِ أَهْوَنُ مِنْ بَعْضٍ وَ الذُّنُوبُ کُلُّهَا عَظِیمٌ عِنْدَ اللَّهِ لِأَنَّهَا مَعَاصٍ وَ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ مِنَ الْعِبَادِ الْعِصْیَانَ وَ قَدْ نَهَانَا اللَّهُ عَنْ ذَلِکَ لِأَنَّهَا مِنْ عَمَلِ الشَّیْطَانِ وَ قَالَ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ، إِنَّ الشَّیْطانَ لَکُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا إِنَّما یَدْعُوا حِزْبَهُ لِیَکُونُوا مِنْ أَصْحابِ السَّعِیرِ».