آیا درآمد حاصل از باربری با وانت در حالی که گواهی‌نامه رانندگی ندارم، حلال است؟ اگر وانت را از مال حرام خریده باشم چطور؟
پرسش
آیا درآمد حاصل از باربری با وانت در حالی که گواهی‌نامه و مجوز ندارم حلال است؟ اگر وانت را از مال حرام خریده باشم چطور؟
پاسخ اجمالی
1. گرچه رانندگی بدون گواهی‌نامه، تخلف از قوانین بوده و جایز نیست، ولى بر فرض سؤال، درآمد حاصل از باربری حلال است.
2. اگر وانت را با عین مال حرام خریده‌اید، مالک آن نمی‌شوید و کسب درآمد با آن جایز نیست، ولی اگر معامله‌ی خودرو به صورت کلی بوده و هنگام خرید، قصد نکردید مبلغ آن را از مالِ حرام بپردازید، مالک آن شده و درآمد حاصل از آن حرام نیست.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. گرچه تخلف از قوانین و مقررات جایز نیست ولى صِرف آن موجب حرمت درآمد نمى‌گردد.
2. اگر با عین مال حرام خریده است، کسب درآمد با آن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورت اول حلال است ولی سعی کنید تخلف ننمایید و در صورت دوم در آمد آن برای شما حلال نیست بلکه کرایه آن نیز حکم همان مال حرام را دارد و اگر صاحبان آن مال حرام را نمی‌شناسید و شما نیاز دارید به شما اجازه می‌دهیم استفاده کنید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حلال است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تخلف از مقررات نظام اسلامی جائز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه ماشین متعلق به شخص باشد درآمد حاصله حلال است هر چند بدون گواهینامه رانندگی کرده باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. در فرض نداشتن گواهینامه یا مجوز، در آمد حاصل از باربری حلال است، هر چند اخذ مجوز و گواهینامه واجب است.
2. اگر وانت ملک شما است، در آمد حاصل از باربری حلال است، هر چند وانت را با پول حرام خریده باشید. البته در این صورت نسبت به پول مزبور ضامن هستید. ولی اگر وانت غصبی است، درآمد حاصل از باربری با آن متعلق به صاحب وانت است. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.