چرا اسلام تنها مردان را مخاطب قرار داده که در ویژگی‌های همسر آینده‌شان دقت کنند و چنین توصیه‌ای به زنان نشده است؟
پرسش
چرا در روایات تماما به مردان توصیه می‌شود که مثلاً همسری با این ویژگی‌ها ... بگیرید. چرا زنان مخاطب این احادیث قرار نمی‌گیرند؟ چرا گفته نمی‌شود خانم‌ها، شما شوهری بگیرید که دارای این خصوصیات باشد. چرا به زنا بها داده نمی‌شود؟
پاسخ اجمالی
موضوع مورد دغدغه در پرسش را می‌توان با توجه به عناصر زیر بررسی کرد:
1. از آن‌جا که در دین اسلام، طلاق حقی است که در اختیار مرد گذاشته شده - با این‌که طلاق بدترین حلال‌ها در اسلام است- پیشوایان دین هنگام انتخاب همسر توصیه‌هایی فرمودند که مردان با دقت بیشتری همسر خود را انتخاب کنند، تا در آینده از اختیار طلاق خود سوء استفاده نکنند، و با کوچک‌ترین بهانه‌ای اقدام به طلاق ننمایند؛ از این‌رو سفارش نمودند که در موقع انتخاب همسر حتی به امور جزئی نیز توجه داشته باشند.
2. بانوان محترم نیز به دلیل همان دقت و ظرافتی که خداوند در وجودشان نهاده، بدون نیاز به هیچ توصیه‌ای از ابتدا دقت‌های لازم را مورد نظر دارند و در صورت مشاهده هرگونه نقصی در مردان، عدم تمایل خود را اعلام کرده و پاسخ منفی می‌دهند و در صورت پاسخ مثبت نیز نمی‌توانند از موضوع طلاق سوء استفاده کنند.
3. آنچه که در این‌جا مورد غفلت قرار گرفته، این است که در اکثر جوامع متمدن و غیر متمدن، این سنت از دیرباز جاری بوده و امروزه نیز جریان دارد که در بیشتر موارد، مردان برای انتخاب همسر به سراغ زنان می‌روند، با این نگاه بدیهی است فردی که می‌خواهد همسری انتخاب کند، برای خود معیارهایی را در نظر می‌گیرد، و از دیگران نیز در این مسئله راهنمایی می‌خواهد. دین اسلام نیز در همین راستا، به عنوان راهنمایی به پیروان خود توصیه نموده تا در هنگام خواستگاری، برای شریک آینده زندگی خود، این معیارها را نیز می‌توانند مورد لحاظ قرار دهند. و گرنه اصل آنچه را که دین در گزینش همسر - چه از ناحیه مرد و چه از طرف زن- مورد تأکید قرار داده، همان ایمان و اخلاق است و بس. [1]
با توجه به آنچه بیان شد، این نوع مسائل نه چیزی از جایگاه و شخصیت زن می‌کاهد و نه چیزی بر قدر و منزلت مرد می‌افزاید. آنچه در دین اسلام معیار و ملاک فضیلت و برتری فرد، گروه و یا صنفی بر گروه دیگر است تنها تقوا است، نه چیز دیگر.