اگر در نماز، آیه «فی عِیشة راضیة» که یاء‌ حرف مدّ است و حرکتی ندارد کلمه « عِیشه » با حرکت کسره در «عین» و سکون «یاء» خوانده شود، نماز باطل است؟
پرسش
با سلام، بعضی اوقات سوره‌ی القارعه را در نمازهایم می‌خواندم و (فی عیشة راضیة) را بجای (عی) با حرکت کسره در (عین) میخواندم و تصور می‌کردم دارم درست می‌خوانم. آیا نمازهای مذکور را باید قضا نمایم؟ آیا این نوع تلفظ، صرفاً رعایت نکردن قاعده تجویدی است؟
پاسخ اجمالی
1. در فرض سؤال نمازهای خوانده شده صحیح است و قضا لازم نیست.
2. در قرائت، رعایت محسّنات تجوید واجب نیست و به طور کلی ملاک صحّت در قرائت، آن است که قواعد زبان عربى و اداى حروف از مخارج آن (به طورى که عرب زبانها، آن را اداى آن حرف بدانند نه حرف دیگر)، رعایت شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در فرض سؤال هرچند تلفظ کلمه مذکور غلط بوده ولی قضا لازم نیست.
2. رعایت محسّنات تجوید لازم نیست و ملاک صحّت قرائت آن است که قواعد زبان عربى و اداى حروف از مخارج آن به طورى که اهل لسان آن را اداى آن حرف بدانند نه حرف دیگر، رعایت شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال نمازهای خوانده شده صحیح است و تلفظ صحیح به مقدارى که عرب آن را عربى صحیح بداند لازم است ولى مراعات دقتهاى علماى تجوید لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، رعایت جزئیات تجوید لازم نیست نماز باید به صورت عربی خوانده شود، و از لحاظ عربی این نوع تلفظ اشکال ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.