ازدواج چه تأثیری بر روزی دارد؟ آیا زن روزی آور است؟
پرسش
ازدواج چه تأثیری بر روزی دارد؟ آیا زن روزی آور است؟
پاسخ اجمالی
این اصل پذیرفته شده در بین مسلمانان که ازدواج موجب زیاد شدن روزی می‌شود، از آیات قرآن و روایات گرفته شده است. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «وَ أَنْکِحُوا الْأَیامى‏ مِنْکُمْ وَ الصَّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ إِمائِکُمْ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیمٌ‏»؛[1] مردان و زنان بى‌‏همسر خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درست‌کارتان را اگر فقیر و تنگ‌دست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بى‌‏نیاز مى‏‌سازد خداوند گشایش‏ دهنده و آگاه است!
‏پیامبر اسلام(ص) در این ارتباط فرمود: «الْتَمِسُوا الرِّزْقَ بِالنِّکَاح»؛[2] با ازدواج روزی به دست آورید.
حضرتش(ص) در جایی دیگر می‌فرماید: با کنیزان بى‌‏همسر خود ازدواج کنید؛ زیرا خداوند متعال اخلاق آنان‌را نیکو مى‌‏گرداند، در رزق و روزى آنها وسعت و برکت ایجاد مى‌‏کند، و مروّت و شهامت آنان‌را افزون مى‌‏نماید.[3]
راوی می‌گوید به امام صادق(ع) گفتم: فدایت شوم، آیا شخص مى‌‏تواند قرض کند و به حجّ برود؟ فرمود: آرى. گفتم: مى‌‏تواند قرض کند و ازدواج نماید؟ فرمود: آرى، چه او هر روز و هر شب منتظر رسیدن روزیش از جانب خدا مى‌‏باشد.[4]
با توجه به آیه قرآن و روایاتی که در این موضوع وارد شده، به نظر می‌‌رسد فراوانی روزی به وسیله ازدواج دست کم از این راه‌ها به دست می‌آید.
۱. با توجه به این‌که فاعل مطلق و بی‌واسطه خداوند است و هر کاری به اذن او صورت می‌گیرد، رزق و روزی نیز به دست خداوند است و هر کس را بخواهد بی‌حساب روزی می‌دهد.[5] در برخی از مواقع بندگان متوجه آن می‌شوند.[6] ولی چه بسا رزق و روزی از جانب خداوند به برخی از بندگان بدون حساب برسد، اما بنده به طور عادی به آن پی نبرد.
 ۲. رزق و روزی بیشتر می‌تواند از آثار طبیعی ازدواج و تشکیل خانواده باشد. کسانی که هنوز ازدواج نکردند و صاحب همسر و فرزندانی نیستند نوعاً در خانه پدری زندگی می‌کنند و وعده‌های غذایی‌شان را در همان‌جا و گاهی نیز با دوستانشان در بیرون از منزل میل می‌کنند؛ لذا انگیزه چندانی برای کار و جمع آوری ثروت برای تهیه مسکن، ماشین و ... ندارند، اما همین شخص به محض این‌که تشکیل خانواده می‌دهد در درونش انگیزه پیدا می‌شود تا صاحب فرزند، مسکن و ماشین و ... شود و به نحوی تلاشش را افزایش می‌دهد تا بتوانند وسایل آسایش و آرامش آنان را فراهم کند.
با در نظر گرفتن راه اول، روزی اثری است که بر ازدواج بار می‌شود و ربطی به زن و مرد ندارد، اما با توجه به راه دوم نظر به این‌که نوعاً مرد عهده‌دار مخارج خانواده می‌باشد، این روایات انصراف به او دارد، اما اگر زنی که ثروت و درآمدی داشته و  خود را در مخارج خانواده شریک دانسته و به یاری همسرش بشتابد، ممکن است افزایش روزی خانواده از راه درآمد و ثروت او نیز ایجاد شود.

[1]. نور، ۳۲.
[2]. طبرسى، حسن بن فضل‏، مکارم الأخلاق، ص 196، شریف رضى‏، قم، چاپ چهارم‏، 1412ق، 1370ش‏.
[3]. «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص‏) زَوِّجُوا أَیَامَاکُمْ فَإِنَّ اللَّهَ یُحْسِنُ لَهُمْ فِی أَخْلَاقِهِمْ وَ یُوَسِّعُ لَهُمْ فِی أَرْزَاقِهِمْ وَ یَزِیدُهُمْ فِی مُرُوَّاتِهِ»، راوندى، سید فضل الله، النوادر، ص 36، دار الکتاب، قم. چاپ اول، بی‌تا.
[4]. «رَوَى الْمِیثَمِیُّ عَنْ أَبِی مُوسَى قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) جُعِلْتُ فِدَاکَ یَسْتَقْرِضُ الرَّجُلُ وَ یَحُجُّ قَالَ نَعَمْ قُلْتُ یَسْتَقْرِضُ وَ یَتَزَوَّجُ قَالَ نَعَمْ إِنَّهُ یَنْتَظِرُ رِزْقَ اللَّهِ غُدْوَةً وَ عَشِیَّةً»، شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج‏ 3، ص 182 و 183، دفتر انتشارات اسلامى، قم‏، چاپ دوم‏، 1413ق‏.
[5]. «إِنَّ اللَّهَ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ»، آل عمران، 37.
[6]. «و هر وقت که زکریا به محراب نزد او (مریم) مى‌‏رفت، پیش او خوردنى مى‏‌یافت. مى‌گفت: اى مریم، اینها براى تو از کجا مى‌‏رسد؟ مریم مى‌‏گفت: از جانب خدا زیرا او هر کس را که بخواهد بى‌‏حساب روزى مى‏‌دهد، همان.