چرا در اذان و اقامه «حیّ علی الصلاة» می‌گویند؟
پرسش
چرا در اذان و اقامه «حیّ علی الصلاة» می‌گویند؟
پاسخ اجمالی
نخست باید دانست تمام احکام الهى داراى حکمت و علت هستند، ولى عقل بشر از رسیدن به تمام این حکمت‌ها قاصر است.[1] چگونگی اداى اذان و اقامه از احکام تعبّدى است که داراى حکمت‌هاى معنوى است که برخى از این حکمت‌ها در کلام ائمه معصومین(ع) منعکس شده و برخى نیز با دقت در فلسفه تشریع آنان قابل درک است و برخى از حکمت‌ها نیز از عقل بشرى مخفى مانده است.
کلمه «حَىّ» در ادبیات عربى اسم فعل[2] و داراى معناى امرى است؛ یعنى بشتاب.[3] در«حىّ‏ على‏ الصّلوة» یعنی بشتاب به سوی نماز که در واقع این جمله اذان و اقامه ترغیب و تحریکى بر انجام نماز است.
امام علی(ع) از پیامبر(ص) درباره تفسیر اذان پرسید و پیامبر به تفسیر فقرات اذان پرداخت تا این‌که در تفسیر «حىّ‏ على‏ الصّلوة» فرمود: «حىّ‏ على‏ الصّلوة؛ یعنی اى امت احمد! (اسلام)، دینى است که خدا و رسول خدا براى شما پدید آوردند پس آن‌را تباه نکنید، بلکه به آن بپردازید تا خدا شما را بیامرزد، نماز خود را ادا کنید که آن ستون دین شما است».[4]
«حىّ‏ على‏ الصّلوة، حىّ على الفلاح و حىّ على خیر العمل» در اذان و اقامه یادآوری این حقیقت است که، نماز باعث رستگارى و بهترین اعمال است. پس با شوق و رغبت باید متوجّه آن بود.[5] به دیگر سخن؛ اذان به عنوان نشانه و اعلام ورود به وقت نماز است. در حالى‌که اقامه، مقدمه آغاز ارکان نماز می‌باشد. با اذان مردم براى اقامه نماز خبر می‌شوند و با اقامه براى اداى نماز آماده می‌گردند.

[2]. بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی-فارسی، ص 349، انتشارات اسلامی، تهران، چاپ دوم، 1375ش.
[3]. ابن اثیر جزرى، مبارک بن محمد، النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، محقق و مصحح: طناحى، محمود محمد،  زاوى، طاهر احمد، ج ‏1، ص 472، مؤسسه مطبوعاتى اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، 1367ش؛فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، محقق و مصحح: مخزومى، مهدى، سامرائى، ابراهیم، ج 3، ص 316، انتشارات هجرت، قم، چاپ دوم، 1410ق.
[4]. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 67، مطبعة حیدریة، نجف، چاپ اول، بی‌تا. ر. ک: نماز و کلید بهشت، ۱۹۲۵۸.
[5]. نراقى، احمد بن محمد مهدى، معراج السعادة، ص 856، هجرت، قم، چاپ ششم، 1378ش.