کد سایت fa38195 کد بایگانی 46491 نمایه فرق بین افراد در عالم برزخ
طبقه بندی موضوعی برزخ
اصطلاحات برزخ
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
افرادی از هزاران سال پیش در برزخ معذبند. افراد معاصر و آیندگان، مدت کمتری در برزخ مانده و دوره عذاب آنان کوتاه‌تر است. آیا این خلاف عدالت نیست؟
پرسش
فرق بین افرادی که سال‌ها پیش در عالم برزخ هستند با کسانی که تازه از دنیا رفته‌اند و کمتر از آنان در آن عالم می‌مانند و گناهشان یکی است، چیست؟
پاسخ اجمالی
شناخت جزئیات حوادث و مسائل مربوط به عالم پس از مرگ و قیامت فراتر از توان اندیشه بشری است. عقل انسان در این مورد تنها قادر بر شناخت اموری کلی مانند اصل ضرورت بر پایی قیامت و لزوم وجود عدالت در تمام مراحل هستی است. منبع اصلی در مورد شناخت جزئیات حوادث مسائل پس از مرگ، علوم وحیانی قرآن و سنت است؛ در خصوص این پرسش از قرآن و سنت چیزی وارد نشده است؛ اما با توجه به مسائل کلی یعنی بر اساس نظریه وجود تکامل و تعالی در عالم برزخ،[1] و نیز با توجه به این که وضعیت انسان‌ها در عالم برزخ یکسان نیست،[2] می‌توان گفت ممکن است این تفاوت در عالم برزخ جبران شود. به این بیان ‌که عذاب فرد دوم هر چند از نظر زمان[3] کوتاه‌تر باشد، ولی از نظر کیفیت از شدت عذاب بیشتر برخوردار باشد. البته این احتمال نیز می‌رود که در صورت وجود تفاوت در عالم برزخ، این تفاوت در عالم قیامت به نوعی جبران گردد.

[1]. برای اطلاع بیشتر ر. ک: 5925.
[2]. برای اطلاع بیشتر ر. ک: 5674
[3]. برای اطلاع بیشتر ر. ک: 32907