آیا امام حسین(ع) و شمر در کودکی همبازی بودند؟
پرسش
می‌گویند شمر و امام حسین(ع) در کودکی با همبازی می‌کردند و خانه آنها در یک محل بود! آیا صحیح است؟
پاسخ اجمالی
شمر بن ذى الجوشن‏ نامش «شرحبیل» و کنیه‌‏اش «ابو السابغه»، از طایفه بنى کلاب و از رؤساى هوازن، در جنگ صفین در لشکر امیر المؤمنین علی(ع) بود، سپس ساکن کوفه شده بود.[1] وی در کربلا در به شهادت رساندن امام حسین(ع) نقش اساسی داشت.
با توجه به این‌که فاصله میان محل سکونت شمر در قبیله بنی کلاب تا مدینه نسبتاً زیاد بوده؛[2] و گزارشی مبنی بر حضور شمر در آن شهر، در منابع تاریخی معتبر وجود ندارد؛ دلیلی بر همبازی بودن آنها در کودکی وجود ندارد.

[1]. ر. ک: فرهنگ عاشورا، جواد محدثى، ص 256، قم، نشر معروف‏، چاپ دوم، 1417 ق‏؛ در کربلا شمر نزدیک یاران حسین ایستاد و فریاد کرد: کجایند پسران خواهر ما یعنى عباس و جعفر و عبد اللّه و عثمان فرزندان على(ع)؟ پس حسین(ع) به آنان گفت: وى را پاسخ گویید. هر چند مردى فاسق است؛ اما با شما نسبت خویشاوندى دارد. به این معنا که مادر آنها ام البنین از قبیله بنى کلاب و شمر نیز از همان طایفه بود. امین عاملى، سید محسن، سیره معصومان، حجتى کرمانى‏، على، ج ‏5، ص 147، تهران، سروش، چاپ دوم، 1376 ش.‏
[2]. کاتب واقدى، ابن سعد، الطبقات الکبرى، مهدوى دامغانى، محمود، ج ‏2، ص 76، تهران، فرهنگ و اندیشه.‏