کد سایت fa52176 کد بایگانی 64206 نمایه وابستگی جوهرهای پنج‌گانه در حرکت جوهری
طبقه بندی موضوعی حرکت جوهری
اصطلاحات حرکت جوهری
گروه بندی اصطلاحات اصطلاحات فلسفی
خلاصه پرسش
آیا در نظریه حرکت جوهری، جوهرهای پنج‌گانه می‌توانند به یکدیگر وابسته باشند؟
پرسش
آیا در نظریه حرکت جوهری، جوهرهای پنج‌گانه می‌توانند به یکدیگر وابسته باشند؟ به عنوان مثال تعریف می‌شود که نفس، جوهرى است که ذاتاً مجرّد از ماده است و فعلاً وابسته به‏ آن. آیا این وابستگی تغایری با تعریف جوهر مبنی بر «ماهیة اذا وجدت فی الخارج وجدت لا فی موضوع»، ندارد؟
پاسخ اجمالی
با دقت در تعریف فلاسفه از جوهر، پاسخ این سؤال به دست می‌آید؛ زیرا فلاسفه در تعریف جوهر گفته‌اند: «الجوهر ماهیة اذ وجدت فی الخارج وجدت لا فی موضوع مستغن عنها»؛[1] جوهر موجودی مستقل است که در تقرر وجودی خود نیاز به محلی که آن محل بی‌نیاز از او باشد، ندارد.
قید «مستغن عنها»، (محل بی‌نیاز از او) که در تعریف آمده، برای پاسخ به همین دست از سؤالات آمده است. بنابراین تعریف، نفس هر چند محتاج موضوع (بدن) است، ولی موضوع (بدن) نیز محتاج نفس است؛ نتیجه این‌که تعریف فلاسفه از این جهت مشکل ندارد.[2]

[1]. رجوع شود به: پاسخ 785 (جوهر و عرض).
[2]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، نهایة الحکمة، ص 90 به بعد، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ پنجم، 1404ق