کد سایت fa6997 کد بایگانی 6911 نمایه صحت ازدواج دوم بعد از طلاق خلع از همسر اول
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|طلاق
خلاصه پرسش
هنوز یک ماه از طلاق خلعی که بین ما جاری شده بود نگذشته بود که با هم ارتباط جنسی برقرار نمودیم، اما پس از چند سال از جداییمان با کسی دیگری ازدواج نمودم. حال با توجه به آنچه ذکر شد آیا طلاق و ازدواج دومم صحیح بوده است؟
پرسش
بنده در سال 76 عقد کردم و در سال 77 به خانه بخت رفته و به مدت 3 ماه زندگی مشترک داشته و رابطه نزدیکی هم داشتیم که با هم اختلاف پیدا کردیم و من 5 سال خانه پدری بودم و در این 5 سال هم رابطه نزدیکی با هم داشتیم تا در سال 82 بنده طلاق خلع از همسرم گرفتم ولی هنوز یکماه از طلاقمان نگذشته بود که به بدون خواندن خطبه عقد با هم ارتباط داشتیم به امید درست کردن زندگی از نو، و حتی چندین بار با هم نزدیکی داشتیم ولی دوباره اختلاف پیدا کرده و هر کس رفت دنبال زندگی خودش. و من در سال 85 ازدواج دوم داشتم . اون رابطه نزدیکی بعد از طلاق خلع چه حکمی دارد. و چه کار باید بکنم ازدواج دوم من صحیح باشد. آیا ازدواج دومم صحیح نیست لطفا کمکم کنید. آیا شماره تماسی برای پرسیدن سئوالات شرعی دارید. متشکرم.
پاسخ اجمالی

با سلام. کاربر گرامی در سؤال قبلی شما ( سؤال 6795 ) با آن که نوع طلاق تان را ذکر نکرده بودید، تمام فرضهای محتمل را برای شما بیان کردیم. اکنون باز هم بیان نکرده اید که با همسرتان روابط کامل زنا شویی داشته اید یا نه؟ اگر رابطه داشته اید و بعد طلاق خلع داده اید[1] یعنی چیزی به شوهر داده اید تا شما را طلاق دهد، تاز مانی که شما مال بخشیده را پس نگیرید، مرد نمی تواند بدون عقد جدید به شما رجوع کند. و در صورتی که حکم را نمی دانسته اید و عمل زناشویی داشته اید وطی بالشبه انجام شده است. ازدواج دوم شما(بعد از نگه داشتن عده وطی بالشبهة) چون بعداز طلاق خلع بوده است، صحیح است. اما اگر مال بخشیده شده در طلاق خلع را پس گرفتید و بعد، روابط دوباره خود را با همسرتان ادامه دادید، باید از همسر اولیتان طلاق بگیرید و سپس ازدواج مجدد انجام دهید و اگر طلاق نداده اید شما هنوز زن شوهر اولیتان هستید و عقد دوم باطل است و تا زمانی که از همسر اولتان طلاق نگیرید نمی توانید ازدواج مجدد داشته باشید.

برای اطمینان شما عین سؤالتان از حضرت آیت الله هادوی تهرانی استفتاء شده است که می توانید ملاحظه نمائید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

1. طلاق خلع طلاق بائن است و امکان رجوع شوهر به زن در زمان عده وجود ندارد، مگر این که زن از آنچه بذل کرده است، رجوع کند که در این صورت برای مرد امکان رجوع به زن وجود دارد.

2. اگر ارتباط های بعد از سال 82، یعنی بعد از طلاق خلع، بدون رجوع زن نسبت به آنچه بذل کرده بود، تحقیق پیدا کرده است، رجوع شوهر به زن محسوب نمی شود و زن مطلقه است و عقد جدید صحیح می باشد و اگر این ارتباط ها بعد از رجوع زن نسبت به آنچه بذل کرده بود، رخ داده باشد، رجوع مرد محسوب می شود و زن در حال حاضر همسر مرد اول محسوب می شود و عقد جدید باطل است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. نمایه: طلاق خلع، سؤال شماره 5850، (سایت: 6449) .

2. نمایه: طلاق از طریق SMS، سؤال شماره 583، (سایت: 636) .

[1]   طلاق زنى را که به شوهرش مایل نیست و مهر یا مال دیگر خود را به او مى‏بخشد که طلاقش دهد «طلاق خلع» گویند. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 533.