کد سایت fa76489 کد بایگانی 93574 نمایه تأثیر محیط، وراثت و ژنتیک بر اختیار انسان
طبقه بندی موضوعی انسان و اختیار|انسان شناسی
خلاصه پرسش
گفته می‌شود که برخی از تصمیم‌گیری‌های انسان، وابسته به «محیط» و «وراثت و ژنتیک» است. آیا این منافاتی با اختیار انسان ندارد؟
پرسش
با عرض سلام؛ مسئله‌ای در اسلام به اسم اختیار وجود دارد که ادعا می‌کند انسان می‌تواند کاری را که می‌خواهد انجام دهد. - البته به جز موارد قضا و قدر و ... - اما با توجه به علم امروزی که تصمیم گیری‌های انسان با توجه به «محیط» و «وراثت و ژنتیک» انجام می‌پذیرد، چطور می‌توان مدعی بود که انسان اختیار دارد؟
پاسخ اجمالی
آنچه که در پرسش بیان شد، از عوامل تأثیرگذار در انجام یک فعل اختیاری است، ولی به معنای علت تامه آن نیست؛ یعنی این‌گونه نیست که با تحقق آنها فعل اختیاری به صورت قطعی و لاینفک صادر شود؛ زیرا گاهی همه‌ی این شرایط محقق است، ولی انسان برخلاف شرایط محیط و خواسته‌های نفسانی و نیاز شدید آن‌را انتخاب نمی‌کند؛ مانند این‌که شخص با وجود نیاز شدید به خوردن، آشامیدن و خوابیدن، با این‌که می‌تواند این افعال را انجام دهد، اما برای قبول شدن در امتحان از همه‌ی آنها صرف نظر می‌کند.[1]

[1]. ر. ک: 48138، 130 و 528.