آیا عزل منی مجاز است؟ حکم شرعی آن در صورت رضایت زوجین و یا یکی از آن دو چیست؟
پرسش
آیا عزل منی و استفاده از کاندوم کار صحیحی است؟ حکم عزل منی در موارد زیر چیست؟ 1. مرد و زن هر دو راضی باشند؛ 2. مرد راضی و زن مخالف باشد؛ 3. زن راضی و مرد مخالف باشد.
پاسخ اجمالی
در اصطلاح فقهی، جلوگیری از ریختن منی در رحم زن، به هنگام آمیزش را «عزل» منی می‌گویند.[1] گرچه طبق روایتی از پیامبر اسلام(ص) از این عمل نهی شده است،[2] اما از سایر روایات،[3] در این زمینه استفاده می‌شود که این نهی، دلالت بر حرمت ندارد. بر این اساس حکم شرعی عزل منی به شرح ذیل است:
1. اگر مرد و زن هر دو راضی به عزل منی باشند، این کار اشکالی ندارد، البته برخی[4] آن را مکروه شمرده‌اند.
2. اگر مرد راضی به عزل منی و زن مخالف آن باشد، این کار مکروه است، ولی برخی از فقها[5]، در جایی که آمیزش بر مرد واجب باشد،[6] عزل منی را تابع رضایت زن دانسته‌اند.
3. اگر زن راضی به عزل منی و مرد مخالف آن باشد، این کار جایز نیست.
شایان ذکر است، حکم مذکور مربوط به ازدواج دائم است، و الا در ازدواج موقت، عزل منی جایز است.
در هر حال، جلوگیری از بارداری از این طریق، در بسیاری از جوامع به منظور کنترل جمعیت رواج دارد؛ زیرا ممکن است زن و شوهر آمادگی لازم برای بچه‌ دار شدن و تربیت فرزند را نداشته و یا از نظر پزشکی باردار شدن برای زن خطرناک باشد. در این‌گونه موارد زوجین تمایل دارند از بارداری به نحوی جلوگیری کنند، که عزل و استفاده از کاندوم یکی از راه‌های آن است، و اسلام آن‌را مطلقاً منع نکرده است.[7]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[8]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1. جایز است.
2. مکروه است.
3. اگر زن مرد را از انزال در داخل منع کند و مرد راضی نباشد حرام است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1. جایز است.
2. مکروه است.
3. جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
 1 و 2. عزل منی در متعه  مانعی ندارد، ولی در دائمه اگر زن راضی نباشد بر مرد عزل مکروه است.
3. حکم جواز عزل برای رجال بوده و الا زن مجاز به منع انزال و یا عزل نیست مگر آنکه خود مرد اقدام به عزل کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
عزل کردن، مکروه است، ولی تابع رضایت مرد است، مگر در جماع واجب (هر چهار ماه یک بار)، مگر آنکه به رضایت زن باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. جایز است.
2. جایز است؛ هر چند احتیاط مستحب آن است که قبل از ازدواج، مرد شرط کند که قصد عزل دارد.
3. جایز نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1].  محمود عبد الرحمان، معجم المصطلحات و الألفاظ الفقهیة، ج ‌2، ص 498، بی‌جا، بی‌تا.
[2]. طباطبایی بروجری، آقا حسین، منابع فقه شیعه(ترجمه جامع احادیث شیعه)، مترجمان: حسینیان قمی، مهدی، صبوری، ج ‏25، ص 466، ح 674، انتشارات فرهنگ سبز، تهران، چاپ اول، 1429ق.
[3]. همان، ج 25، ص 425، باب 27.
[4]. آیت الله مکارم شیرازی.
[5]. آیت الله مکارم شیرازی.
[6]. بر مرد واجب است حداقل هر چهار ماه یک بار با همسر خود آمیزش داشته باشد، مگر اینکه زن خود راضی به ترک آن باشد؛ جهت آگاهی بیشتر، ر.ک: 12929(ترک همبستری)
[7]. الیزدی، السید محمد کاظم بن عبد العظیم الطباطبائی‏،العروة الوثقى (المحشى)، ج ‏5، ص 506، م 6، مؤسسة النشر الإسلامی‏، قم المقدسه، 1419ق‏؛ امام خمینى، سید روح اللّٰه، مترجم: اسلامى، على، تحریر الوسیلة، ج ‌3، ص 431، م 14، دفتر انتشارات اسلامى، قم، 21، 1425ق.
[8]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.