نقل شده است که هنگامی که دست حضرت علی (ع) را بستند و ایشان را برای بیعت اجباری با ابوبکر به مسجد می‏کشاندند، یک نفر یهودی آن صحنه را دید و مسلمان شد، این روایت در چه منبعی آمده است؟
پرسش
گاهی نقل شده است که هنگامی که دست حضرت علی (ع) را بستند و ایشان را برای بیعت اجباری با ابوبکر به مسجد می‏کشاندند، یک نفر یهودی آن صحنه را دید و مسلمان شد، و ایمان خود را چنین توجیه کرد: من خودم او را دیدم که چطور در جنگ خیبر می‏جنگید، و این حالت صبر او نشانه‏ حقّانیّت و تسلیم او در برابر خدا است. این روایت در چه منبع و کتابی آمده است؟
پاسخ اجمالی

چنین رویدادی در منابع تاریخی و روایی یافت نشد، اما تذکر چند نکته مهم در این باره ضروری به نظر می رسد:

1. رویدادهای تاریخی عمدتاً به صورت مکتوب در ضمن نوشتارهایی از قبیل کتاب های تاریخ، سیره، خاطرات و ... گزارش شده است.

2. برخی از وقایع تاریخی ممکن است به دلایل مختلف؛ مانند منع از نوشتن در مقطعی از زمان به دلیل شرایط سیاسی حاکم بر جامعه ثبت و ضبط نشده، و یا پس از ثبت مورد دست برد و حذف قرار گرفته است.

3. حوادث طبیعی و آتش سوزی کتاب ها و کتاب خانه ها در نتیجه جنگ ها و درگیری های قومی و مذهبی موجب از بین رفتن بخشی از گزارش های تاریخی شده است.

4. مجموعه ای ازگزارش ها به شکل سینه به سینه به دست ما رسیده که ممکن است برخی مقرون به صحت و برخی مورد تأیید نباشد.

5. دسته ای از اخبار نیز منحصراً در نوشته های متأخرین یافت می شود که شایسته است منبع یا منابع این گونه اخبار را از نویسنده آن اثر جویا شد.

علاوه بر آنچه گفته شد؛ لازم است بدانیم که سیره حضرت علی (ع) و ائمه اطهار (ع) به دلیل علم، تقوا و مکارم اخلاقشان مملو از این گونه اتفاقات است. برای نمونه می توان به کتاب هایی؛ مانند کتب اربعه، یا بحارالانوار که سیره آن بزرگوران در آن ثبت شده مراجعه نمود. نظیر داستان منازعه شخصی یهودی با حضرت علی (ع) نقل شده است که تواضع امام (ع) موجب اسلام آوردن او می گردد.[1]

[1] علامه مجلسی، بحار الانوار، ج، 41، ص 56 و57، مؤسسه الوفاء، بیروت.