چگونه می توان بعد از انجام گناه و پشیمانی، ختم صلوات را ادامه داد؟
پرسش
من الان 12 روز است که ختم صلوات به نیت 72 تن شهدای کربلا را انجام می دهم و هر روز 1000 صلوات فرستاده ام، اما دیروز خود ارضایی کردم دست خودم نبود حالا پشیمانم چگونه می توانم ادامه ختم را ادامه دهم؟
پاسخ اجمالی

در اهمیت و فضیلت ختم صلوات، همین بس که خداوند آن را از کارهای همیشگی خود و فرشتگان قلمداد می فرماید: «ان الله و ملائکته یصلون علی النبی...» و به مؤمنان نیز دستور می دهد که آن را جزو برنامه های خویش قرار دهند، «... یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما».

اگر به اشتباه و از روی غفلت، آدمی مرتکب گناه و معصیت شد، نباید رحمت و مغفرت خدای متعال را نادیده بگیرد. خدای متعال توبه پذیر بوده و گناهان را می آمرزد؛ همان طور که خود فرمود:« بگو:اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند ناامید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد؛ زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است». بنابراین، اگر کسی بعد از انجام کارهای نیک –مانند ختم صلوات- مرتکب گناه شد، نباید ناامید باشد؛ زیرا ناامیدی از رحمت خدا خود گناهی کبیره است. پس، باید فریب شیطان را نخورده و آن کار نیک را ادامه دهد؛ مثلاً اگر ختم صلواتی را آغاز کرده، آن را ادامه داده و ناامید نشود.

پاسخ تفصیلی

اهمیت صلوات

صلوات بر محمد و آل محمد دارای فضیلت فراوان است. و در فضیلت آن همین بس که خداوند آن را از کارهای همیشگی خود و فرشتگان قلمداد می فرماید: «ان الله و ملائکته یصلون علی النبی...». [1] و به مؤمنان نیز دستور می دهد که آن را از برنامه های خویش قرار دهند، «... یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما». [2]

از کارآمدی صلوات این است که در اجابت دعا نقش بسزایی دارد. به طوری که گفته اند صلوات فرستادن بر محمد و آل او در اول و آخر دعا باعث اجابت است. [3] و از امامان (ع) رسیده است که: در ترازوی خدا چیزی سنگین تر از صلوات بر محمد و آل محمد نیست. [4] ، [5]

ختم صلوات و هدیه دادن آن به ائمه اطهار (ع) و شهدای کربلا از کارهای پسندیده ای است که آثار بسیار فراوانی برای انسان دارد.

از بین نبردن آثار کارهای نیک

نخست شایسته است نکته ای درباره گناهی که مرتکب شده اید، تذکر داده شود، و آن که، اگر انسان به آثار کارهای نیک خود و زحمت هایی که در انجام آنها می کشد، بیندیشد و آن را با آفات گناهان و لذت های زود گذر آن، مقایسه نماید، پی به بی ارزشی انجام گناهان می برد. چه بسا آدمی، مدتی در انجام کارهای نیک و پسندیده تلاش و کوشش کرده، ولی با یک لحظه فریب شیطان را خوردن همه آثار آن اعمال را از بین می ببرد. پس نباید با گناهانی مانند خود ارضایی که از گناهان کبیره و دارای لذت های زودگذر بوده و حتی بیماری هایی را هم به دنبال دارد، کارنیک خود را (مانند ختم صلوات) باطل نموده و از آثارخوب آن محروم ماند.

به هر حال، اگر به اشتباه و از روی غفلت، آدمی مرتکب گناه و معصیت شد، نباید رحمت و مغفرت خدای متعال را نادیده گرفت. خدای متعال توبه پذیر بوده و گناهان را می آمرزد؛ همان طور که خود می فرماید:«   بگو:اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند ناامید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد؛ زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.   و به درگاه پروردگارتان بازگردید و در برابر او تسلیم شوید، پیش از آن که عذاب به سراغ شما آید، سپس از سوى هیچ کس یارى نشوید!». [6]

این آیات از امید بخش‏ترین آیات قرآن مجید نسبت به همه گنهکاران بوده و راه بازگشت و توبه را توأم با امیدوارى به روى همه گنهکاران‏ می گشاید.   درهاى غفران و رحمت به روى همه بندگان بدون استثنا گشوده است، مشروط بر این که بعد از ارتکاب گناه به خود آیند، و تغییر مسیر دهند، رو به سوى درگاه خدا آورند، در برابر فرمانش تسلیم باشند و با عمل، صداقت خود را در این توبه و انابه نشان دهند. [7]

بنابراین، اگر کسی بعد از انجام کارهای نیک مانند ختم صلوات و... مرتکب گناه شد، نباید ناامید باشد؛ زیرا ناامیدی از رحمت خدا خود گناهی کبیره است. پس، باید فریب شیطان را نخورده و آن کار نیک را ادامه دهد.

برای آگاهی بیشتر پاسخ 1618 (سایت: 1627) و 3704 (سایت: 3955) را مطالعه کنید.

[1] احزاب، 56.

[2] همان.

[3] ملکی تبریزی، میرزا جوادآقا، ترجمه المراقبات، ص 243، مترجم: ابراهیم محدث بندر ریکی، ناشر: دارالاخلاق، سال 1376.

[4] همان.

[5] اقتباس از پاسخ سؤال 2601 (سایت: 2734) .

[6] زمر،53-54:   "قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ (53)وَ أَنیبُوا إِلى‏ رَبِّکُمْ وَ أَسْلِمُوا لَهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَکُمُ الْعَذابُ ثُمَّ لا تُنْصَرُونَ".

[7] مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 19، ص 499و 501، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش.