کد سایت fa101496 کد بایگانی 118237 نمایه صبور، صابر و صبار از اوصاف خداوند
طبقه بندی موضوعی دعا|لغت شناسی
اصطلاحات صبر
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا در منابع دینی صفت «صابر» یا «صبور» برای خداوند به کار رفته است؟
پرسش
آیا در منابع دینی صفت «صابر» یا «صبور» برای خداوند به کار رفته است؟
پاسخ اجمالی

کلمات «صابر» و «صبور» و «صبّار» همگی از ریشه «صبر»[1] هستند.[2] کلمه‌ی «صابر» اسم فاعل به معنای صبر کننده است،[3] اما «صبور» به کسی گفته می‌شود که قدرت بر صبر دارد، و «صبّار» صیغه‌ی مبالغه به معنای فردی است که صبر و تحملش بسیار است.[4]

معمولاً مشتقات صبر برای بندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ و بر همین اساس در قرآن کریم، هرچه از ریشه‌ی صبر است، در مورد بندگان بوده و چنین صفتی برای خداوند ذکر نشده است. اما با توجه به این‌که در قرآن، روی‌کردهایی مانند «مهلت دادن» به خدا نسبت داده شده[5] که یکی از مصادیق صبر است، استفاده از واژه‌های یاد شده برای خداوند ایرادی ندارد؛ لذا در برخی از دعاها، صفت «صابر»، «صبور» و «صبار» برای خداوند متعال ذکر شده است؛ مانند:

  1. «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ یَا صَابِرُ یَا صَبُورُ یَا صَادِقُ یَا صَدُوقُ...».[6]
  2. «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ یَا صَبّارُ یَا صَابِرُ یَا صَبُورُ یَا صَادِقُ یَا صَدُوقُ».[7]
  3. «سُبْحَانَکَ یَا صَبُورُ تَعَالَیْتَ یَا صَابِرُ أَجِرْنَا مِنَ النَّارِ یَا مُجِیر».[8]

[1]. «حقیقت و اقسام صبر»، 30437؛ «ازدیاد صبر»، 8418؛ «صبر جمیل در قرآن»، 41399؛ «برخی از عوامل خوشبختی از نگاه قرآن و روایات»، 42552؛ «صبر، زمینه جلب محبت الهی»، 72142.

[2]. ازهری، محمد بن احمد، تهذیب اللغة، ج 12، ص 120، بیروت، دار احیاء التراث العربی‏، چاپ اول، 1421ق.

[3]. زمخشرى، محمود بن عمر، مقدمة الأدب‏، تهران، موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران‏، چاپ اول، 1386ش.

[4]. تهذیب اللغة، ج 12، ص 120.

[5]. آل عمران، 178؛ اعراف، 183؛ رعد، 32؛ حج، 44 و 48؛ قلم، 45.

[6]. کفعمی، ابراهیم بن علی، المصباح (جنة الأمان الواقیة و جنة الإیمان الباقیة)، ص 354، قم، دار الرضی (زاهدی)، چاپ دوم، 1405ق.

[7]. کفعمی، ابراهیم بن علی، المقام الأسنی فی تفسیر الأسماء الحسنی، ص 92، قم، مؤسسه قائم آل محمد(عج)، چاپ اول، 1371ش.

[8]. کفعمی، ابراهیم بن علی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 364، بیروت، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، چاپ اول، 1418ق.