چه اطلاعاتی در مورد زندگی‌ عبیدالله بن یزید بن ثبیط که از شهدای کربلا بود، وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبیدالله بن یزید بن ثبیط که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] عبیدالله بن یزید بن ثبیط، عبدی[2] بصری[3] است.[4] نام پدر او یزید و نام جدّش ثبیط،[5] نبیط[6] و یا ثبیت قیسی است.[7]

به دنبال نامه‌ی امام حسین(ع) به مردم بصره، جمعى از شیعیان آن‌جا در منزل ماریه بنت سعد از قبیله عبدالقیس که خانه او مرکزی براى گردهم‌آیی و گفت‌وگوى شیعیان بود، جمع شدند که یکی از حاضران در آن جلسه، عبیدالله بن یزید بود. در آن جلسه، عبیدالله به همراه پدر و برادرش عبدالله تصمیم گرفتند که به امام(ع) ملحق شوند و سپس با هم به سمت امام(ع) حرکت نموده و در منطقه ابطح به سپاه امام(ع) پیوستند.[8]

عبیدالله در رکاب امام(ع) جنگید و به همراه پدر و برادرش به شهادت رسید.[9] او جزو کسانی است که در حمله‌ی اول به شهادت رسیدند.[10]

برادرش عامر بن یزید در رثای او و پدرش، این‌گونه شعر سروده است:

«وَ ابْکی‌ یزیدَ مُجَدَّلَاً                      وَ ابْنَیهِ فی‌ حَرِّ الْهَجیرِ

مُتَزَمِّلینَ دِماؤَهُمْ                       تَجری‌ عَلی‌ لَبَبِ النُحوُرِ

یا لَهْفَ نَفْسی‌ لَمْ تَفُزْ                 مَعَهُمْ بِجَنَّاتٍ وَ حُورٍ»؛[11]

و بر یزید (بن ثبیط عبدی‌) و دو پسرش (عبدالله و عبیدالله‌) که در گرمای نیم‌روز نقش بر زمین شدند گریه کن. آنان که در جامه‌‌های آغشته به خون گلویشان، پیچیده شدند؛ افسوس بر من! که همراهشان به سکونت در بهشت و هم‌نشینی با حور، نائل نشدم».

در زیارت ناحیه‌ی مقدسه این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلامُ‏ عَلى‏ عَبْدِ اللَّهِ‏ وَ عُبَیدِ اللَّهِ‏ ابْنَی‏ یزِید بْنِ ثُبَیت‏ الْقَیسِی».[12] و یا «السَّلَامُ عَلَى عَبْدِ اللَّهِ وَ عُبَیدِ اللَّهِ‏ ابْنَی زَیدِ بْنِ ثبیط [ثُبَیتٍ‏] الْقَیسِی‏».[13] و یا «السَّلَامُ عَلَى بَدْرِ بْنِ رَقِیطٍ وَ ابْنَیهِ عَبْدِ اللَّهِ وَ عُبَیدِ اللَّه‏».[14]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. ابن صباغ مالکى، الفصول المهمة فی معرفة الأئمة ع‏، ج 2، ص 1280، قم، دار الحدیث‏، چاپ اول، 1422ق‏.

[3]. همان.

[4]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع ، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[5]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[6]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 354، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[7]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[8]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5، ص 353 – 354.

[9]. همان.

[10]. مناقب آل أبی طالب ع، ج ‏4، ص 113.

[11]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 190، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[12]. اقبال الاعمال، ج 3، ص 78.

[13]. همان، ج ‏2، ص 576.

[14]. شیخ مفید، محمّد بن محمد بن نعمان، کتاب المزار، محقق، مصحح، ابطحی،‌ سید محمد باقر، ص 152، قم، کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.