چه گزارش‌های تاریخی پیرامون شهیدی از شهیدان عاشورا به نام شوذب مولی ابی شبیب وجود دارد؟
پرسش
زندگی‌نامه شوذب مولی ابی‌شبیب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و یکی از آزادمردانی که روز عاشورا در سپاه امام حسین(ع) حضور داشت و به فیض شهادت رسید، شخصی به نام شوذب بود که هم‌پیمان فردی به نام ابی شبیب شاکری بود؛[1] از این‌رو او را به قبیله‌ی شاکر نسبت دادند و به او شوذب مولی شاکر می‌گفتند.[2]

روز عاشورا عابس که او نیز از قبیله شاکر بود از شوذب پرسید: چه تصمیمی داری؟ شوذب گفت: همراه تو و در کنار امام(ع) می‌‏جنگم تا کشته شوم. عابس گفت: تصوری غیر از این در مورد تو نداشتم! امروز روزى است که شایسته است از هر فرصتى، براى به دست آوردن اجر و پاداش خدا استفاده کنیم؛ زیرا تنها امروز، روز عمل است و فردا روز حساب خواهد بود. پس خدمت ابا عبداللّه(ع) برو و اجازه بگیر که اگر کسى نزدیک‌تر از تو را به همراه داشتم، دوست داشتم که چنین می‌‌کردم.[3]

وی بعد از حنظله بن سعد شبامی و قبل از عابس به شهادت رسید.[4]

در برخی منابع، عابس را با کنیه «ابا شوذب» معرفی نموده‌‌اند[5] که این نام‌گذاری شاید به دلیل ارتباط صمیمانه بین این دو شهید باشد؛ زیرا بر اساس برخی گزارش‌ها شوذب مولی و هم‌پیمان پدر عابس بود.

در زیارت ناحیه نیز بر شوذب درود و سلم فرستاده شده است.[6]

علاوه بر آنچه گفته شد، در برخی منابع متأخر شوذب را از بزرگان شیعه و از دلیران جنگاوری دانستند که حافظ و حامل سخنان امام علی(ع) بود و براى پاسخ به پرسش‌‏هاى شیعیان در مسجد، می‌نشست و مردم براى دریافت حدیث، نزد وى می‌‏آمدند.[7]

گزارش اخیر باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 156، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 212، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[2]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 156.

[3]. ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 236 – 237، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج‏ 5، ص 443 – 444.

[4]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 105 – 106، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[5].ابن نما حلی، جعفر بن محمد، مثیر الأحزان، ص 66، مدرسه امام مهدی عج، قم، چاپ سوم، 1406ق.

[6]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ج 2، ص 577، قم،دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1415ق.

[7]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 129، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.