آیا عبدالله بن جعفر، فرزندی هم‌نام خودش و به نام عبدالله داشت که در کربلا به شهادت رسیده باشد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالله بن عبدالله بن جعفر را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بیشتر مورخانی و مقتل‌نویسانی که به واقعه‌ی عاشورا پرداخته‌اند، نامی از این شهید نیاورده‌اند. به عنوان نمونه، ابومخنف(یکی از مورخان قیام عاشورا) هنگام برشمردن فرزندان عبدالله بن جعفر که در روز عاشورا به شهادت رسیدند، به عون و محمد اشاره نمود،[1] اما اشاره‌ای به نام عبدالله بن عبدالله نکرده است.

 البته بر اساس گزارش برخی منابع، یکی از کسانی که در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید، عبدالله(عبیدالله)[2] بن عبدالله بن جعفر[3] ملقب به عبدالله اصغر بود.[4]

مادر عبدالله دختر خصفه(حفصه)[5] بن ثقیف بن بکر بن وائل‏ بود[6] که برخی نام وی را خوصاء ذکر کرده‌اند.[7]

عبدالله با دختر امام سجاد(ع) به نام «علیّه» که از علی بن حسین أثرم ‏طلاق گرفته بود، ازدواج کرد که از این همسر صاحب فرزند نشد؛[8] اما از همسر دیگرش دارای فرزندی به نام عبدالله شد.[9]

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که عبدالله در جنگ با بنی‌مروان شرکت کرد و سپس به اصفهان رفت.[10] با پذیرش این ازدواج و شرکت در آن جنگ، باید پذیرفت که وی روز عاشورا به شهادت نرسید.

به هر حال، اطلاعات بیشتری از زندگی وی در دسترس نبوده و در زیارت‌نامه‌ی شهدای کربلا نامی از وی برده نشده است.

[1]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 246، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[2]. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، تحقیق، عطا، محمد عبد القادر، خامسة 2، ص 6، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1410ق؛ ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 96، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 112، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. مصعب بن عبد الله‏، کتاب نسب قریش‏، مصحح، لوى- پرووانسال، اواریست، ص 83، قاهره، دار المعارف‏، چاپ چهارم، 1999م.

[5]. مقاتل‏الطالبیین،ص96.

[6]. کتاب نسب قریش، ص 83.

[7]. مقاتل‏الطالبیین،ص96.

[8]. فخر رازى، الشجرة المبارکة فی أنساب الطالبیة، ص 88، قم، مکتب آیة الله المرعشى النجفى‏، چاپ دوم، 1419ق.

[9]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 69، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.

[10]. ابن فقیه همذانی، احمد بن محمد بن اسحاق، کتاب البلدان، تحقیق، یوسف هادى، ص 336، بیروت، عالم الکتب، چاپ اول، 1416ق.