آیا میان تعدد عوالم هستی - که در برخی روایات به آنها اشاره شده است - و مسئله تناسخ، رابطه‌ی خاصی وجود دارد؟
پرسش
مسلمانان معتقدند که تناسخ وجود ندارد، ولی در برخی روایات آمده است که هجده هزار عالم وجود دارد که انسان‌‌ها در آن سیر می‌کنند و نیز در قرآن بیان شده است که انسان از دنیا به برزخ و سپس قیامت می‌رود و زندگی در آن‌جا ابدی است. آیا این به معنای پذیرش تناسخ نیست؟!
پاسخ اجمالی

در مورد تعداد عوالم هستی روایات مختلفی وجود دارد؛ اما مطلبی که باید در نظر داشت آن است که این اختلافات گاهی به جهت اختلاف لحاظ‌ برمی‌گردد؛ یعنی گاهی تعدد عوالم به لحاظ وجود دسته‌ها و گروه‌های مختلف از موجوداتی است که هم‌اکنون در آسمان‌ها و زمین موجود هستند،[1] گاهی مقصود از تعدد عوالم، دسته‌های مختلف موجودات در طول زمان است.[2] گاهی مقصود از آنها، مراتب طولی و رتبه‌‌های مختلف است.[3] و گاهی نیز مقصود مراتب معنوی است که اهل سیر و سلوک معنوی آن‌را می‌پیمایند.[4]

در هر صورت هیچ‌کدام از این تقسیم‌‌بندی‌ها ربطی به مسئله‌ی تناسخ ندارد.[5]

[1]. ر. ک: «تعداد عوالم موجود در زمین»، 117440؛ «منظور از دوازده هزار عالم، در روایت امام صادق(ع)»، 77393؛ «معنا و تفسیر عالمین»، 55811.

[2]. ر. ک: «خلقت انسان های جدید پس از پایان این عالم مخلوقات جدید»، 6618.

[3]. ر. ک: «سلسلۀ طولی در عالم وجود»، 1701؛ «حضرات خمس و مراتب وجود»، 13064.

[4]. ر. ک: «مراتب و عوالم معنوی و مادی نفس انسانی»، 37385.

[5]. ر. ک: «تناسخ از دیدگاه اسلام »، 689؛ «سرانجام روح بعد از مرگ»، 7803؛ «تناسخ و ارتباط با ارواح»، 8268.