مدتها بعد از تمام شدن خونریزی غسل حیض می کردم اما ترشحات قهوه ای رنگی تا یک روز وجود داشت و به تازگی فهمیدم این لکه ها هم حیض محسوب می شود؛ حال تکلیف من چیست؟
پرسش
با سلام. مدتهاست بعد از تمام شدن خون حیض غسل می کردم، اما ترشحات قهوه ای رنگ تا یک روز وجود داشت من نمی دانستم، اما به تازگی فهمیدم این لکه ها بعد از خون، حیض محسوب می شود. از اطرافیان که سوال می کردم می گفتند این ترشحات کم، حیض محسوب نمی شود. حال تکلیف من چیست؟ اعمال این همه سال باطل است؟ تکلیف اعمالی که بر حائض حرام بوده و انجام داده ام چه می شود؟ من باید چکار کنم، خواهش می کنم راهنمایی بفرمایید؟ با تشکر.
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به طور کلى اگر خون نباشد حکم حیض را ندارد، و اگر خون باشد اگر چه به‌صورت لکه‏هاى زرد رنگ و از ده روز تجاوز نکند همه آن لکه‏ها محکوم به حیض است و در این فرض با فرض جهل و اعتقاد به جواز اعمال گذشته، حرامی مرتکب نشده‌اید، و لکن نمازهایی که بدون غسل انجام داده‌اید، باید قضا نمایید، مگر این که بعد از پاک شدن کامل، غسل جنابت انجام داده باشید که فقط آن مقداری که وظیفه شما غسل حیض بوده تا زمان غسل جنابت قضا کنید.[1]

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

آب هایی که قبل از عادت ماهانه خارج می شود تا وقتی که صدق خون نکند حکمی ندارد و اگر به هنگام وارسی خود در اواخر عادت ماهیانه بر روی پنبه زردی ببیند، به معنای استمرار عادت ماهیانه محسوب می شود ـ مادامی که از ده روز تجاوز نشده باشد ـ و اگر ترشحات دیگری غیر از خون ببیند ربطی به عادت ماهیانه ندارد و محکوم به طهارت است هرچند رنگش رو به زردی باشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که در یادگیری احکام کوتاهی نکرده اید، اشکالی ندارد و از این به بعد دقت بیشتری نمایید و چنانچه از ده روز بگذرد به مقدارى که در ماههاى قبل خون مى دیده عادت ماهانه قرار مى دهد، و بقیّه حکم استحاضه دارد. و اگر از ده روز تجاوز نکند همه آن حیض محسوب مى شود.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر نماز یا عملی که مشروط به طهارت از حدث است بدون غسل حیض انجام داده اید و آن عمل دارای قضا می باشد، باید آن را قضا کنید. البته چون در آن زمان از مسأله خبر نداشتید و جهل شما ظاهراً ناشی از قصور بوده است، گناهی مرتکب نشده اید.

نماز هایی که در حال حیض قبل از پاک شدن خوانده اید، باطل است و قضا ندارد.

[1] تبصره: بنابر فرضی که ترشحات بعد از خون حیض (مادامی که از ده روز تجاوز نکرده باشد)، جزء عادت ماهیانه حساب شود، با انجام اولین غسل جنابت، از غسل حیض هم کفایت می کند و لازم نیست اعمال عبادی بین غسل حیض تا غسل حیض بعدی را قضاء کنید.