آیا اگر فرد اعدامی زنده بماند، دوباره اعدام می شود یا نه؟
پرسش
آیا اگر فرد اعدامی زنده بماند، دوباره اعدام می شود یا نه؟
پاسخ اجمالی

برای روشن شدن مسئله مطرح شده، توجه به این نکته ضروری است که مجازات مُجرم به صورت های مختلفی؛ مانند سنگسار، گردن زدن، پرتاب از بلندی، سوزاندن و ... انجام می پذیرد که هر کدام از این موارد متناسب با نوع جُرم و گناه از طرف شارع مقدّس تشریع شده است.

در باره مسئله مطرح شده نظر برخی از فقها اشاره می شود:

1. در زنای محصنه ای که شخص اقرار به آن کرده و محکوم به رَجم (سنگسار) شده است، اگر بعد از اجرای حکم، معلوم شود که شخص هنوز زنده است، باید مجدداً او را سنگسار کنند تا بمیرد.[1]

2. اگر پس از اعدام و حلق‌ آویز کردن مُجرم، کشف شود که وى زنده است، باید دوباره اعدام شود.[2]

3. در صورتى که بعد از اعدام و قبل از دفن در سردخانه یا پزشکى قانونى و ... در مجرم علائمى حیاتى دیده شود و با مداوا سلامت خود را بازیابد، ظاهراً حکم اجراى حد و قصاص به قوت خود باقى است.[3]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج2‌، ص 436، س 161، انتشارات امیر قلم‌، چاپ یازدهم، بی تا، قم.

[2]. بهجت،‌ محمد تقى، استفتاءات، ج 4، ص 475، س 6197، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت‌، قم، چاپ اول، 1428 ق.

[3]. صافی گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج 2، ص 362 و 363، س 2135، انتشارات حضرت معصومه (س)، قم، چاپ چهارم، 1417ق.