منابع مهم و صحیح حدیثی پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به صورت اختصاصی کدام اند؟
پرسش
کتاب ها و منابع مهم صحیح حدیثی (تنها احادیث پیامبر) اهل تشیع و کتاب ها و منابع مهم و صحیح روایات (تنها امامان و اهل بیت) شیعه کدام اند؟
پاسخ اجمالی

به عقیدۀ شیعیان، اصل اوّلی این است که روایات ائمه (ع) همانند روایات پیامبر اکرم (ص) حجت بوده و باید به آنها پایبند بود و از این جهت، فرقی میان این روایات نیست. به همین جهت، کتاب های حدیثی چهارگانه یا همان کتب اربعه(اصول کافی، تهذیب، من لایحضره الفقیه و استبصار) به عنوان منابع اصلی حدیثی شیعه، از تفکیک بین سخنان پیامبر(ص) و ائمه(ع) پرهیز کرده اند و در قالب موضوعات مختلف روایات گوناگونی را از آنان نقل کرده اند، و اگر منابعی اختصاصی در بارۀ هرکدام از معصومان(ع) نگاشته شده، به جهت تفاوت گذاشتن بین کلام پیامبر(ص) و ائمه(ع) نیست.

ناگفته نماند:

1. منابعی مانند «تحف العقول عن آل الرّسول(ص)»[1] و ... موجودند که در آنها باب جداگانه ای برای سخنان پیامبر(ص) و هریک از امامان(ع) اختصاص داده شده است. همچنین کتاب «نهج البلاغه»[2] که سخنان امام علی(ع) را در بر دارد.

2. در میان کتب روایی شیعی، کتاب هایی مانند «المجازات النبویة»،[3] وجود دارد که تنها به سخنان پیامبر اکرم(ص) پرداخته است.

3. در پذیرش تمامی روایات، بررسی درستی و یا نادرستی سند و دلالت و محتوای یک حدیث مورد نظر لازم است و تنها به جهت وجود حدیث در یک منبع حدیثی، نمی توان آن را معتبر دانست.

[1]. نوشته ابو محمد، حسن بن على بن حسین بن شعبه حرانى از علما و فقهاى بزرگ شیعه در قرن چهارم هجرى مى ‏باشد. این کتاب مجموعه‏ اى ارزشمند از سخنان و نصایح حضرت رسول خدا( ص) و اهل بیت آن حضرت( ع) است.

[2]. شامل سخنان و کلمات و نامه ‏هاى گهربار امیر المؤمنین و امیر بیان، امام على بن ابى طالب(ع) است که در موقعیت‏ هاى گوناگون بیان فرموده یا براى افراد مختلف نوشته است. گردآورنده این کتاب ارزش‏مند، ابو الحسن محمد بن حسین موسوى معروف به سید رضی است.‏

[3]. نوشتۀ سید رضى. این اثرِ حدیثی‏ به جنبه ادبى، بیان اشارات، تنبیهات، کنایات و تشبیهات سخنان پیامبر اکرم(ص) پرداخته است.