آیا می توانم بدون اجازه پدر برای صحبت و رفت و آمد با نامزدم صیغه عقد موقت بخوانم؟
پرسش
دختری هستم 20 ساله که مدتی است با پسری نامزد هستم. پدرم تقید شرعی ندارد و خواندن صیغه محرمیت تا پیش از ازدواج رسمی را لازم نمی داند. آیا می توانم بدون اجازه او برای صحبت و رفت و آمد با نامزدم صیغه عقد موقت بخوانم؟
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه پدر یا جد پدری می‏دانند. بنا براین اگر پدر شما تقید شرعی ندارد و صحبت و رفت و آمد با نامزدتان را بدون خواندن صیغه محرمیت (عقد موقت) اجاز ه می دهد، شما می توانید خود صیغه عقد موقت را بخوانید؛ چون در واقع اذن پدر وجود دارد.

پاسخ تفصیلی

این که در سنین جوانی این گونه به احکام و مسائل دینی اهمیت می دهید بسیار با ارزش و قابل تقدیر و تشکر است.

اکثر مراجع فعلی، عقد نکاح (موقت یا دائم) با دختر باکره را مشروط به اجازه پدر یا جد پدری می‏دانند [1] ؛ ولی اگر دختر باکره نباشد و یا پدر و جد پدری نداشته باشد، نیازی به اجازه نیست.

امام خمینی (ره) و سیستانی می فرمایند:" دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است؛ یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنان چه باکره باشد [2] ، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد و اجازه مادر و برادر لازم نیست." [3]

آیات عظام خامنه ای، فاضل لنکرانی، صافی، مکارم، وحید، تبریزی می فرمایند:" بنابر احتیاط واجب، باید از پدر یا جد پدریِ خود اجازه بگیرد." [4]

حضرت آیت الله بهجت می فرماید: بنابر احتیاط تکلیفا؛ اجازه شرط است. [5]

و اگر پدر و جدّ پدرى غایب باشند، به طورى که نشود از آنان اذن گرفت و ازدواج براى دختر لازم باشد یا در ازدواج نکردن، ضرر یا حرج (یعنى مشقّت شدیدى) باشد و همچنین اگر پدر یا جدّ پدرى از ازدواج او با کسى که کفو اوست، با وجود تمام مقدمات و شرایط ممانعت کنند و او نیز تمایل به ازدواج دارد و ازدواج هم به مصلحت او باشد با اجتماع تمام شرایط مى‏تواند ازدواج نماید [6] .

حضرت آیت الله نورى همدانی عقد بدون اذن ولی را باطل می دانند. اما در صورتی که عقد بدون اذن ولی جاری شده باشد و پس از آن ولی به آن راضی گردد، عقد صحبح است. اما در صورت عدم رضایت عقد باطل است [7] .

گفتنی است اکثر فقها در این مسئله اتفاق نظر دارند در مواردی که پدر و جدّ پدری غایب باشند به طوری که نشود از آنان اجازه گرفت و دختر نیاز مبرم به ازدواج داشته باشد، یا همسر مناسبى براى دختر پیدا شده که شرعاً و عرفاً کفو اوست و پدر و جد پدرى، بدون جهت مانع مى‏شوند و سخت گیرى مى‏کنند [8] ، لازم نیست از پدر و جد پدری اجازه بگیرد. [9] ، [10]

بنا براین اگر پدر شما تقید شرعی ندارد و صحبت و رفت و آمد با نامزدتان را بدون خواندن صیغه محرمیت (عقد موقت) اجاز ه می دهد، شما می توانید خود صیغه عقد موقت را بخوانید؛ چون در واقع اذن پدر وجود دارد. [11] یا در این مسأله به مرجعی رجوع کنید که اذن پدر را یا لازم نمی دانند و یا آن را شرط در صحت عقد قرار نمی دهند (مانند حضرت آیت الله نورى همدانی و حضرت آیت الله بهجت). علاوه همانطوری که بیان شد اگر سخت گیری پدر بی مورد باشد و همسر مناسبى براى دختر پیدا شود که شرعاً و عرفاً کفو او، محسوب شود، و عدم اجازه او، به مصلحت دختر نباشد، دختر برای اجرای عقد نیازی به اجازه پدر ندارد.

[1] ظهور این عبارات در آن است که این هم شرط تکلیفی است و هم شرط وضعی یعنی هم عقد دختر باکره بدون اذن پدر حرام و هم باطل است.

[2] سیستانی : و متصدى امور زندگانى خویش نباشد

[3] توضیح المسائل مراجع , ج 2 ص 387 مسئلهء 2376.

[4] همان.

[5] همان.

[6] همان، مسأله 2377.

[7] . استفتاء شفاهی از دفتر معظم له؛ ر. ک: سایت آیت الله نوری همدانی.

[8] فاضل، نورى، بهجت، سیستانى، مکارم. نک: همان.

[9] همان , مسئله 2377.

[10] اقتباس از نمایه شماره 1239 (سایت: 1226) با تغییرات.

[11] نظر کتبی آیت الله هادوی تهرانی.