اگر نظر مرجعمان را درباره مسح پا نمی‌دانستیم و فقط تا برآمدگی پا مسح می‌کردیم، آیا نمازهای گذشته را باید قضا کرد؟
پرسش
اگر نظر مرجعمان را درباره مسح پا نمی‌دانستیم و فقط تا برآمدگی پا مسح می‌کردیم، آیا نمازهای گذشته را باید قضا کرد؟
پاسخ اجمالی
درباره‌ی مقدار مسح پا در وضو، فقها اختلاف نظر دارند،
1. بعضی مقدار آن را از سر یکی از انگشتان تا برآمدگی روی پا کافی می‌دانند. [1]
2. بعضی آن را تا مفصل پا (کمی بالاتر از برآمدگی) واجب می‌دانند.[2]
3. برخی مسح تا مفصل پا را بنا بر احتیاط، واجب می‌دانند.[3]
4. بعضی نیز مسح تا مفصل را احتیاط مستحب دارند.[4]
در هر حال، بر فرض سؤال، وضوی چنین شخصی صحیح است و از این به بعد به فتوای مرجع خویش عمل کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[5]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
نسبت به گذشته محکوم به صحّت است و از این به بعد، تا مفصل، مسح نمایید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حضرت آیت الله احتیاط دارند می‌توانید به فقیه دیگر رجوع کنید با رعایت اعلم فالاعلم.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال وضو صحیح است ولی احتیاط مستحب این است که تا مفصل پا مسح نماید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در مسح پا لازم است از سر یکی از انگشت‌ها تا برآمدگی روی پا مسح شود.

[1]. آیات عظام خمینی، نوری همدانی، فاضل لنکرانی.
[2]. آیت الله خامنه‌ای.
[3]. آیات عظام ، سیستانی، تبریزی، خویی، شبیری، گلپایگانی، صافی، اراکی.
[4]. آیات عظام مکارم شیرازی و بهجت؛ ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج1، ص157، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[5]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.