آیا دوستی طولانی، موجب خویشاوندی می‌شود؟ و آیا روایتی در مورد مشابه چنین اثری در دوستی‌های یک روزه هم داریم؟
پرسش
آیا دوستی طولانی موجب خویشاوندی می‌شود و منبع این حدیث کجاست؟ «دوستی یک روزه، رابطه است؛ دوستی یک ماهه نزدیکی است و دوستی یک ساله خویشاوندی است».
پاسخ اجمالی
روایاتی داریم مبنی بر این‌که دوستی و هم‌نشینی 20 ساله نوعی فامیلی است.
شیخ کلینی از امام صادق(ع) روایت می‌کند که حضرتشان فرمود: «هم‌نشینی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی محسوب می‌شود.»[1]
شیخ صدوق نیز از امام رضا(ع) نقل می‌کند: «دوستی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی است.»[2]
اما با جست‌و‌جویی که انجام شد به روایتی که مشابه چنین اثری را در دوستی­های کوتاه مدت اعلام کند، برخورد نکردیم.

[1]. عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السّلام) قَالَ: صُحْبَةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. کلینى، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفارى، على اکبر، آخوندى، محمد، ج ‏6، ص 199، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق‏. ‏
[2]. إِبْرَاهِیمُ بْنُ الْعَبَّاسِ قَالَ سَمِعْتُ عَلِیَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا (علیه السّلام) یَقُولُ مَوَدَّةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. صدوق، محمد بن على، عیون أخبار الرضا علیه السلام‏، محقق، مصحح، لاجوردى، مهدى‏‏، ج 2، ص 131، تهران، نشر جهان‏، چاپ اول، 1378ش.