اگر کسی بدون توجه به تقلید از یک مجتهد زنده در مسأله بقاء بر میت، حج بجا آورده باشد، آیا حجش اشکالی دارد؟
پرسش
در حج عمره سوال کردند مجتهد من کیست جواب دادم حضرت امام .گفتند بر اساس گفته کدام مجتهد زنده؟ غافلگیر شدم و گفتم فلان کس.حال باید مجتهد زنده را مشخص کنیم. آیا حج من اشکال داشته است؟
پاسخ اجمالی

سؤال مورد نظر به دفاتر مراجع ارسال و پاسخ های ذیل دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

بقاى بر تقلید از حضرت امام خمینى «قدس سره» به اجازه مقام معظم رهبرى «دام ظله» جایز است بنابراین اگر اعمال عمره شما مطابق با فتاواى حضرت امام خمینى «قدس سره» باشد صحیح است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

هر مکلفى باید از مجتهد زنده اعلم تقلید نماید و تشخیص اعلم بودن مجتهد بعهده مکلف است که از طریق اهل خبره یعنى فقهاء مجتهد شناس اعلم را تشخیص دهد این موضوع به حج شما ارتباطى ندارد. (حج شما اشکالی ندارد)

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

بقاء بر تقلید میّت در مسائل که عمل کرده جایز است؛ و در مسائلى که عمل نکرده، از حىّ تقلید مى کند. حج شما اشکالی ندارد.

برای آگاهی بیشتر در خصوص سؤال مذکور مراجعه شود به: نمایه: عدول از مرجع تقلید میت، سؤال شماره 1898 (سایت: 2720) .