چه کارهایی بر جنب حرام است؟
پرسش
چه کارهایی بر جنب حرام است؟
پاسخ اجمالی
مواردی که انجام آن بر جنب حرام است، عبارت است از:
1. رساندن جایى از بدن به خطّ قرآن یا به اسم خدا، و اسامى مبارکۀ پیامبران و امامان (ع) به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارد؛
2. رفتن در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر (ص)، اگر چه از یک در، داخل و از در دیگر خارج شود؛
3. توقّف در مساجد دیگر، ولى اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود یا براى برداشتن چیزى برود مانعى ندارد. و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان (ع) هم توقف نکند.[1]
4. گذاشتن چیزى در مسجد.
5. خواندن سوره‌اى که سجدۀ واجب دارد (نجم، علق، فصلت و سجده) و اگر یک حرف از این چهار سوره را هم بخواند حرام است.[2]

[1]. مراد از حرم امامان علیهم السلام محوطه‌اى است که ضریح مقدس و قبر مطهر در آن قرار دارد نه تمام رواقها یا صحنها؛ امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص212 - 213، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. آیات عظام خوئى، گلپایگانى، صافى، سیستانى، تبریزى، مکارم شیرازی، زنجانى: (فقط خواندن آیۀ سجده دار در این سوره ها را حرام می‌دانند و معتقدند خواندن آیات دیگر از سوره‌های سجده دار مانعی ندارد؛ ر.ک: همان مدرک؛ بر گرفته از نمایه 14359 (محرمات حیض و جنب).