من مدتها پیش از راه حرام مقداری پول به دست آوردم، اما الآن که توبه کردم، توانایی برگرداندن پولها را ندارم. حال باید چه کنم؟
پرسش
من یک زمانی با قمار بازی مقداری پول کسب کردم که مبلغ آن زیاد هم نبود، چند بار توبه کردم، ولی باز رفتم به سراغش، الآن پشیمانم اما در حال حاضر از دستم بر نمی‌آید این پولها را برگردانم. حال باید چه کنم؟
پاسخ اجمالی
باید توبه و استغفار نمایید و لازم است در هر حال به نحوى رضایت صاحبان پولها را به دست آورید، هرچند در حال حاضر تمکن نداشته باشید. و اگر صاحبان آن را نمى‌شناسید، باید به نیت آنها به فقیر صدقه دهید و براى این کار بنا بر احتیاط از حاکم شرع اجازه بگیرید.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
باید توبه و استغفار نمایید و لازم است به نحوى پول‌هایى که از این طریق بدست آورده‌اید، به صاحبان آن برگردانید، هرچند در حال حاضر تمکن نداشته باشید و اگر صاحبان آن را نمى‌شناسید، باید به نیت آنها به فقیر صدقه دهید و براى این کار بنا بر احتیاط از حاکم شرع اجازه بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه آنها را می‌شناسید با آنها تماس بگیرید شاید رضایت دهند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر اطمینان دارید که صاحبان پول راضی هستند مشکلی ندارد و الا باید مقدار یقینی را به فقیر متدین صدقه بدهید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه صاحبان آن را نمی‌شناسید مجهول المالک محسوب می‌شود و باید به حاکم شرع پرداخت شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.