اگر یکی از 7 نفر مرجع تقلیدی را که از طرف جامعه مدرسین معرفی شده اند بدون احراز اعلمیت او به عنوان مرجع تقلید انتخاب کرده باشیم تقلید ما چه حکمی دارد؟
پرسش
یکی از طلاب که از طرف حوزه به منطقه اعزام شده بود گفته است :"صرف معرفی 7 نفر مرجع تقلید از طرف جامعه مدرسین برای احراز اعلمیت یکی از آنان کافی نیست و لازم است بیشتر تحقیق کنیم تا اعلم را تشخیص داده و از او تقلید کنیم. چون همه مراجع عظام فتوا دادند که مقلد باید از اعلم تقلید کند. آیا این مطلب درست است؟ اگر چنین باشد آیا تقلید ما که یکی از آن 7 نفر را (بدون اینکه بدانیم از دیگران اعلم است) انتخاب کردیم تقلید ما چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

یکی از راه های شناخت مجتهد اعلم آن است که عدّه‏اى از اهل علم که مى‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، و از گفته آنان اطمینان پیدا مى‏شود مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند.[1]

در زمان حاضر گروهی از اساتید حوزه علمیه قم (به عنوان خبره و کار شناس مسائل دین) چندین نفر از افراد با صلاحیت لازم را به عنوان مرجع تقلید معرفی کرده اند که هر شخص مسلمانی می تواند یکی از این افراد را بعنوان مرجع تقلید خود انتخاب کند و اعمال خود را بر طبق توضیح المسائل او انجام دهد. بنا براین اگر شما قبلاً از معرفی گروهی از اساتید و مجتهدین حوزه علمیه قم که چندین نفر از افراد با صلاحیت لازم را به عنوان مرجع تقلید معرفی کرده اند اطمینان پیدا کرده که همه در یک سطح (اعلمیت) هستند و از یک نفر از آنان به عنوان مرجع تقلید،تقلید کرده اید اعمال گذشته شما صحیح است و شما وظیفه خود را انجام داده اید. همچنین اگر الان نیز به اعلمیت آن مرجع اطمینان دارید باید به تقلید خود از او ادامه دهید، اما اگر الان دیگر به اعلمیت آن مرجع اطمینان ندارید باید تحقیق بیشتری کرده و اعلم را پیدا کنید.

برای آگاهی بیشتر مراجعه کنید به:

نمایه:  انتخاب مرجع تقلید اعلم، سؤال 1657 (سایت: 1820).

نمایه:  تحقیق دوباره برای انتخاب مرجع تقلید اعلم، سؤال 1848 (سایت: 1833).

نمایه: حکم عدم رعایت موازین شرعی در انتخاب مرجع تقلید اعلم، سؤال 553 (سایت: 603).

نمایه: تغییر مرجع تقلید، سؤال 3309 (سایت: 3867).

نمایه: جواز عدول از مرجع تقلید زنده به مجتهد دیگر، سؤال 2282 (سایت: 2390).

نمایه: مجتهد اعلم و چگونگی عدول از غیر اعلم، سؤال 2077 (سایت: 2524).

نمایه: انتخاب مرجع تقلید، سؤال 2820 (سایت: 3024).

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 15؛ بدیهی است که مراد از اهل علم در این عبارات، عالم به علوم اسلامی است.