آیا برای پاک‌نمودن داخل یک ظرف نجس با آب لوله‌کشی، حتماً باید آب از ظرف سرریز شود؟
پرسش
آیا برای طهارت داخل یک ظرف نجس با آب لوله کشی، حتماً باید آب از ظرف سرریز شود یا همین که آب به محل متنجس برسد کفایت می‌کند؟
پاسخ اجمالی
با رسیدن آب لوله کشی به قسمتی که نجس شده است، ظرف پاک شده و نیازی به لب ریز شدن آب نخواهد بود. البته روشن است که این زمانی است که بو، رنگ یا مزه آب ریخته شده در ظرف به واسطه نجاست تغییر نکرده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
چنانچه به کر یا جاری متصل شود ـ و اگر بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر کرده بوده تغییر آن از بین برود ـ پاک می‏‌شود ولی باید آب کر یا جاری با آن مخلوط گردد و به صرف اتصال بدون ممزوج شدن کفایت نشود و نیازى هم به سر ریز شدن نمى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
کفایت می‌کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
سر ریز شدن لازم نیست بلکه با رسیدن آب کر به محل متنجس ظرف پاک خواهد شد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر چیز نجسی را با آب کر یا جاری یا آب لوله کشی بشویند تا عین نجاست برطرف شود، یا بعد از برطرف کردن عین نجس یک بار در آب کر یا جاری فرو برند پاک می‌شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
بعد از زوال عین نجاست، آب لوله کشی به هر قسمتی برسد، پاک میشود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.