آیا امکان دارد خدا دعایی را اجابت کند، اما اجرایی شدن آن را به تأخیر بیاندازد؟!
پرسش
معنای این حدیث چیست؟ «عن إسحاق بنِ عمّارٍ: قلتُ لأبی عبدِ الله (ع): یُستَجابُ للرجلِ الدُّعاءُ ثمّ یُؤَخَّرُ؟ قال: نَعَم عِشرونَ سَنةً»؛ اسحاق بن عمّار می‌گوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: آیا می‌شود دعاى کسى مستجاب شود و برآورده شدن آن به تأخیر افتد؟ فرمود: آرى، بیست سال [ممکن است به تأخیر افتد].
پاسخ اجمالی
اسحاق بن عمار نقل می‌کند که به امام صادق(ع) عرض کردم: آیا ممکن است دعایی اجابت ‌شود، اما اجرای آن به تأخیر افتد؟! حضرتشان فرمودند: بله! ممکن است تا بیست سال به طول انجامد! [1]
معنای این حدیث آن است که گاه خداوند با آن‌که درخواست بنده‌اش را پذیرفته، اما اجرایی کردن خواسته او را به دلیل مصالحی به تأخیر می‌اندازد مانند آنچه در این حدیث آمده است: «عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْهُ (ع) قَالَ: کَانَ بَیْنَ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ أُجِیبَتْ دَعْوَتُکُما وَ بَیْنَ أَخْذِ فِرْعَوْنَ أَرْبَعُونَ عَاماً»؛[2] از زمانی که خدا به حضرت موسى(ع) و حضرت هارون(ع)  فرمود که دعایتان در مورد پیروزی بر فرعون اجابت شد، تا زمانی که فرعون دچار عذاب شد، چهل سال فاصله شد!

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 489، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. همان، ج 4، ص 345.