اگر وارثان مقتولی در مورد اجرای قصاص و یا دریافت دیه، اختلاف نظر داشته باشند، حکم مسئله چیست؟
پرسش
اگر وارثان یک فرد مقتول در مورد اجرای قصاص و یا دریافت دیه، اختلاف نظر داشته باشند، حکم مسئله چیست؟
پاسخ اجمالی

تمام وارثان شخصی که به قتل رسیده –جز همسر مقتول- حق تقاضای قصاص قاتل را دارند. در همین راستا اگر برخی از کسانی که حق قصاص دارند، مخالف اجرای آن باشند، آنهایی که خواهان اجرای آن هستند می‌توانند با پرداخت سهم این افراد از دیه مقتول، اقدام به اجرای قصاص نمایند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

کسی که تقاضای قصاص دارد می‌تواند سهم بقیه را از دیه بدهد و قصاص را اجرا نماید.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر برخی از اولیای دم طلب قصاص کنند، قاتل قصاص می‌شود و این اولیای دم باید سهم بقیه اولیای دم را از دیه بپردازند.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، اولیاء دمی که خواهان قصاص می‌باشند لازم است دیه اولیائی که خواهان دیه هستند را پرداخت کنند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

ورثۀ هر کدام از آن دو، جداگانه حق قصاص دارند و می‌توانند با رضایت قاتل، تبدیل به دیه کنند. البته همسر فقط می‌تواند از دیه سهمی ببرد و در قصاص دخالتی ندارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر یکی یا چند تن از وُرّاث، خواهان قصاص باشند، قاتل قصاص می شود ولی فرد یا افرادی که قصاص را مطالبه کرده اند، باید به نسبت سهم سایر وارث از دیۀ مقتول، به آن وارث دیه بپردازند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.