اگر پس از عقد، جهیزیه به تدریج تهیه گردد، ولی چون مرد از تمکن مالی برخوردار نشده، مراسم عروسی چند سال تأخیر بیافتد، آیا به آن جهیزیه خمس تعلق میگیرد؟
پرسش
با سلام؛ زمانی که عقد کردم، والدینم جهیزیهای برایم تهیه کردند، ولی به جهت عدم توانایی همسرم برای شروع زندگی مستقل، عروسی بعد از حدود چهار سال، انجام شد. آیا این جهیزیه که چند سال بلا استفاده باقی مانده خمس دارد؟ ضمناً در حال حاضر نیز به شدت از لحاظ مالی در مضیقه هستیم.
پاسخ اجمالی
اگر عرفاً راهی جز تهیه تدریجی جهیزیه وجود نداشته باشد، اگر بیش از یکسال نیز به طول انجامد، به آن خمس تعلق نمیگیرد[1] به شرط آنکه جهیزیه مطابق با شأن او بوده و از منافع خمس نداده سالهای گذشته نیز تهیه نشده باشد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
بر فرض مذکور جهیزیه خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر متعارف چنین باشد که انسان جهیزیه دخترش را در سالهای متعدد تدریجاً تهیه کند و تهیه نکردن جهیزیه منافی شأنش باشد هر چند از جهت اینکه نتواند در وقتش تهیه کند اگر در بین سال از منافع آن سال مقداری جهیزیه بخرد که از شأنش زیاد نباشد و عرفاً تهیه آن مقدار در یک سال جزو مصارف سالیانه متعارف او شمرده شود، خمس آن را لازم نیست بدهد و اگر از شأنش زیاد باشد یا از منافع آن سال در سال بعد جهیزیه تهیه نماید باید خمس آن را بدهد.
و هنگامی خمس آن بر شما واجب میگردد که پس از بردن آن به خانه شوهر یک سال گذشته باشد و مورد استفاده قرار نگیرد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خمس دارد، مگر مقداری از جهیزیه مورد نیاز و در شأن ایشان که متوقف بر پس انداز باشد و تهیه آن از راه دیگر (مثل قرض کردن بدون هتک حیثیت) در موعد خود ممکن نباشد، که در این صورت خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در مثل فرض سؤال، جهیزیه خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خمس ندارد و اگر خمس تعلق هم گرفته باشد، بخشیدیم.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال خمس ندارد.

[1]. آیت الله شبیری.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.