آیا جمله «شهید به وجه الله نظر می‌کند» برگرفته از آیات و روایات است؟
پرسش
جمله شهید به وجه الله نظر می‌کند از کیست و آیا در آیات و روایات در مورد آن مطلبی بیان شده است؟
پاسخ اجمالی
«شهید نظر می‌کند به وجه الله»، سخنی از امام خمینی(ره) در مورد مقام و جایگاه شهیدان در پیشگاه خداوند است.[1] این جمله برگرفته از آیات و روایات زیر است:
1. «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ ناضِرَةٌ، إِلى‏ رَبِّها ناظِرَة»؛[2] در آن‌روز صورت‌هایی شاداب و مسرور است، و به پروردگارش می‌نگرد.
مسلماً شهدا از برجسته‌ترین مصادیق این آیات به شمار می‌روند.
2. پیامبر(ص) فرمودند: «لِلشَّهِیدِ سَبْعُ‏ خِصَالٍ‏‏ ... وَ السَّابِعَةُ أَنْ یَنْظُرَ فِی وَجْهِ اللَّهِ»؛[3] از سوى خداوند متعال براى شهید، هفت امتیاز است ... و هفتم این است که به چهره خدا نظر مى‌کند.
3. عتبة بن جویریّه یکی از اصحاب امام علی(ع) در جنگ صفین در سخن حماسی به مردم گفت: «... أَ تَسْتَبْدِلُونَ الدُّنْیَا بِالنَّظَرِ إِلَى وَجْهِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَوْ مُرَافَقَةِ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ‏ فِی دَارِ الْقَرَار ...»؛[4] اى بندگان خدا آیا تمامى دنیا را(که دار فنا است) با دیدار رویاروى با خداى عز و جل(لقاء اللّه) و هم‌نشینى با پیامبران و راستان و شهیدان و نکوکاران، در سراى درنگ، برابر مى‏نهید و آن‌را برمى‏گزینید.

[2]. قیامه، 22 و 23.
[3]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 6، ص 121 – 122، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[4]. نصر بن مزاحم‏، وقعة صفین‏، محقق، مصحح، هارون، عبد السلام محمد، ص 264، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1404ق.