آیا تخلف از قوانین حتی در موارد جزیی حرام شرعی است؟
پرسش
سلام علیکم؛ آیا هر گونه عملی که خلاف مقررات باشد حرام است؟ مثلاً قانون می‌گوید راننده، نباید از خط سفید وسط خیابان تجاوز کند، حال اگر در ساعتی که هیچکس در خیابان نباشد و مخل نظم و بر ضرر کسی نیست، فردی از روی عمد، مختصری از این خط تجاوز کند، مرتکب حرام شده و باید توبه کند؟
پاسخ اجمالی

تخلف از قوانین و مقررات جایز نیست و گناه محسوب می‌شود، مگر در مواردی که خود قانون‌گذار یا مسئولان مربوطه مسامحه کرده و عملاً آن قانون را قانونی نمی‌دانند که نباید به هیچ وجه از آن تخطی کرد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

به طور کلی رعایت قوانین و مقررات لازم و تخلف از آن جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

مخالفت قانون فى حد ذاته حرام نیست، ولى حضرت آیة الله آن را اجازه نمى‌دهند، مگر در حدودى که دولت و مسؤولان مربوطه عملاً مسامحه مى‌کنند.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، اگر خود قانون‌گذار، منع نکرده باشد، مانعی ندارد، در غیر این صورت بنابر احتیاط رعایت شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی مقررات دولتی که مخالفتی با شرع ندارد، تخلف از آن جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

باید مقررات راهنمایی را رعایت نماید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تخلف از قوانین نظام اسلامی شرعاً جائز نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

رعایت قوانین و مقررات الزامی جمهوری اسلامی ایران شرعاً واجب است. بنابراین در فرض سؤال، فرد مرتکب معصیت شده است و باید توبه کند و توبه در این موارد یعنی اولاً تصمیم بگیرد که دیگر مرتکب آن خلاف نشود و ثانیاً ضرر یا خسارات احتمالی ناشی از رعایت نکردنش را جبران کند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.