چرا پیامبر اسلام(ص) با استفاده از لفظ «میمون» به یهودیان دشنام می‌داد؟!
پرسش
چرا پیامبر(ص) یهود را میمون خطاب کرد؟ آیا این حرف فحش و دشنام بشمار نمی‌آید؟
پاسخ اجمالی
نسبت میمون به برخی از یهودیان، نه از زبان پیامبر(ص)، بلکه از سوی خود خداوند متعال صورت گرفته است. در برخی آیات قرآن، گزارشی از مجازات یهودیان سرکش و تبدیل آنها به شکل میمون آمده و آنها به دلیل سرپیچی از فرمان پروردگار، مورد لعن خداوند قرار گرفته‌اند. در ذیل، به برخی از این آیات اشاره می‌گردد:
1. «وَ لَقَدْ عَلِمْتُمُ الَّذِینَ اعْتَدَوْا مِنْکُمْ فِی السَّبْتِ فَقُلْنا لَهُمْ کُونُوا قِرَدَةً خاسِئِینَ»؛[1]
به طور قطع حال کسانى را از شما که در روز شنبه نافرمانى و گناه کردند دانستید، ما به آنها گفتیم به صورت بوزینه‏هاى منفوری درآیید.[2]
2. «قُلْ هَلْ أُنَبِّئُکُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذلِکَ مَثُوبَةً عِنْدَ اللَّهِ مَنْ لَعَنَهُ اللَّهُ وَ غَضِبَ عَلَیْهِ وَ جَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَ الْخَنازِیرَ وَ عَبَدَ الطَّاغُوتَ أُولئِکَ شَرٌّ مَکاناً وَ أَضَلُّ عَنْ سَواءِ السَّبِیلِ»؛[3]
بگو: آیا شما را از کسانى که جایگاه و پاداششان بدتر از این است، باخبر کنم؟ کسانى که خداوند آنها را از رحمت خود دور ساخته و مورد خشم قرار داده (و مسخ کرده) و از آنها میمون‌‌ها و خوک‌‌ها و بندگان طاغوت قرار داده است. موقعیت و محل آنها بدتر است و از راه راست گمراه‌‏ترند.
3. «فَلَمَّا عَتَوْا عَنْ ما نُهُوا عَنْهُ قُلْنا لَهُمْ کُونُوا قِرَدَةً خاسِئِین‏»؛[4]
هنگامى که در برابر فرمانى که به آنها داده شده بود سرکشى کردند، به آنها گفتیم به شکل میمون‌ها درآیید و طرد شوید.
بنابراین، این‌گونه نبود که پیامبر اسلام(ص) بی‌جهت - مثلاً به یک یهودی همسایه‌اش - چنین دشنامی دهد، علاوه بر آن‌که دشنام و لعن قرآن نیز تنها متوجه بخشی از یهودیان سرکشی بود که به فرمان خدا بی‌اعتنایی کردند و نه تمام آنها.