کسی که پدر و مادرش مرتد شده‌اند چگونه باید مسئله‌ی طهارت را در لباس و غذا رعایت کند؟
پرسش
سلام؛ ارتداد پدر و مادر و برادرم برایم کاملا ثابت شده است. از شما راهکاری می‌خواهم که نجاست سرایت کننده از آنها برای نمازهایم مشکل ایجاد نکند و ضمنا توضیح دهید چطور در این خانه غذا بخورم؛ چون مادرم غذاها را درست می‌کند و مطمئنم که رطوبت دست ایشان به غذاها می‌رسد. ضمنا قادر نیستم از خانواده جدا شوم و اگر غذاهای مادرم را نخورم او ناراحت و دلگیر می‌شود. ضمن این‌که توضیحدادن این موضوع (نجس بودن کافر) به آنان موجب مشکلات شدید خانوادگی می‌شود.
پاسخ اجمالی

اثبات شدن ارتداد، کار ساده‌ای نیست؛ با این همه اگر چنین چیزی ثابت شد، با آن‌که نیازی به راضی‌ نگهداشتن آنان در همه‌ی موارد لازم نیست، اما ‌رعایت طهارت برای لباس و امثال آن ضرورت ندارد و تنها کافی است که برای خواندن نماز یک لباس پاک در اختیار داشته باشید که از آن استفاده کنید. در صورتی که امکان تهیه غذا از جایی دیگر فراهم نباشد، می‌توانید از غذای خانواده خود استفاده کنید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در صورتی که برای شما -با علم به شرایط ارتداد- ارتداد ثابت شده است، باید موازین اسلامی را رعایت کنید؛ در پایبندی به مسایل شرعی، اگر چاره‌ دیگری نباشد، ناراحتی والدین اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

نیاز نیست که شما دائما خود را تطهیر و پاک کنید بلکه خوب است سجاده پاکی به همراه لباس پاکی را داشته باشید و موقع نماز صرفا آن را بپوشید و بر روی سجاده نماز بخوانید و در باقی اوقات طبق رویه طبیعی عمل نمایید و در موقع غذا هم به مقدار ناچاری از غذای خانه استفاده کنید و اگر پولی در اختیار دارید از پول خود غذا تهیه کنید و خود را سیر کنید و اگر ندارید به همان غذای منزل اکتفا کنید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به این که شما فعلاً نمی‌توانید از خانواده جدا شوید، استفاده از غذاهای خانواده جایز است و مطابق معمول نماز هم می‌توانید بخوانید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

ارتداد یک فرد به سادگی قابل اثبات نیست و به علم و تخصص نیاز دارد و معمولاً جز توسط فقیه جامع الشرایط یا مجتهد متجزی در امور قضایی و کیفری، آن هم پس از بررسی دقیق ممکن نیست. بنابراین به صرف مشاهدۀ علائمی نمی‌توان فرد دیگری را مرتد دانسته، احکام مرتد را بر او مترتب کرد و تا وقتی مرتد شدن فردی محرز نشده است، وی مسلمان شمرده می‌شود و احکام مسلمان را دارد.

 لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، علوی گرگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.