در مرحله‌ی قبل از آفرینش، هیچ چیز وجود نداشت. پس خداوند چه چیزی را با خطاب «کُنْ» و یا «باش» مورد خطاب قرار داد تا او موجود شود؟!
پرسش
قبل از خلقت، هیچ انسان و یا موجود دیگری آفریده نشده بود که خداوند او را با «کُنْ» مورد خطاب قرار دهد. پس چه چیزی مورد خطاب پروردگار قرار گرفته و موجود می‌شود؟
پاسخ اجمالی

قدرت خداوند نامحدود است و آنچه در تعریف قدرت خداوند آمده این است که اگر بخواهد انجام می‌دهد و بین اراده خداوند و انجام امور هیچ فاصله‌ای نیست؛ به بیان دیگر منظور از اراده در این آیات، اراده تکوینى است، خداوند بقدرى قوى و پرقدرت است که اگر ‏هر شى‏ء و موجودى مورد تعلق اراده الهى قرار گرفت، شأن خداوند این است که آن شى‏ء حتما موجود مى‏شود. آیات متعددی از قرآن کریم بر این امر تصریح دارد:

«وَ هُوَ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَ یَوْمَ یَقُولُ کُنْ فَیَکُون»؛‏[1] و او کسى است که آسمان‌ها و زمین را به حق آفرید، و هرگاه که مى‏گوید: «باش»، بى‏درنگ موجود خواهد شد.

«هُوَ الَّذی یُحْیی وَ یُمیتُ فَإِذا قَضى‏ أَمْراً فَإِنَّما یَقُولُ لَهُ کُنْ فَیَکُون‏»؛[2] او همان کسى است که زنده مى‏کند و مى‏میراند، و چون به کارى حکم کند، همین قدر به آن مى‏گوید: «باش» و او بى‏درنگ موجود مى‏شود.

«إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُون»‏؛[3] چون به چیزى اراده فرماید، همین بس که بگوید: «باش»؛ پس [بی‌درنگ‏] موجود خواهد شد.

خلاصه این‌که همه‌ی اشیاء، قبل از تحقق و آفریده‌شدن، نزد خدا و در علم ذاتی و در ذات خدا معلوم است؛ سپس اراده به آفرینش آن تعلق می‌گیرد و به محض آن‌که چنین اراده‌ای به وجود آمد، بدون هیچ درنگی به مرحله‌ی فعلیت و تحقق خواهد رسید؛ بنابر این، طرف خطاب در این‌گونه خطاب‌های قرآنی،[4] آن‌چیزی است که در ذات خدا قبل از تعلق اراده وجود دارد؛ و این آیات کنایه از آن است که بین اراده‌ی خداوند و به فعلیت رسیدن آنچه او اراده کرده، هیچ زمانی فاصله نیست و این واقعیت بدون استفاده از الفاظ صورت می‌پذیرد و این تعابیر تنها برای تبیین عرفی این واقعیت برای مردم است.

[1]. انعام، 73.

[2]. غافر، 68.

[3]. یس، 82.

[4]. بقره، 117؛ آل عمران، 47؛ نحل، 40؛ مریم، 35.