نحوه محاسبه خمس اقلام مصرفی باقی مانده در پایان سال خمسی چگونه است؟
پرسش
آیا به تمام اقلام مصرفی مانند نان و حبوبات و ... در پایان خمس تعلق می‌گیرد؟ نحوه محاسبه قیمت آنها چگونه است؟ و آیا به اقلامی که مقارن با پایان سال مالی جهت مصرف روزانه خریداری می‌شود نیز خمس تعلق می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی

مقام معظم رهبری در پاسخ به سؤالی در همین زمینه فرموده‌اند: "از نیازهاى مصرفى روزمره مانند برنج و روغن و غیر آنها، آنچه اضافه بیاید و تا سر سال خمسى باقى بماند، خمس دارد."[1]

و چون خمس به عین اجناس تعلق می‌گیرد مثلا اگر سر سال خمسى پنج کیلوگرم برنج باقی مانده باشد یک کیلو گرم از همان برنج خمس است که یا باید عین همان یک کیلو گرم به عنوان خمس پرداخت شود و یا باید پولش را به قیمت روز حساب کرد و به دفتر مرجع تقلید پرداخت کرد.[2]

اما از جهت زمان خرید فرقی بین اول سال یا آخر سال نیست؛ زیرا اگر شما در آخر سال و در ساعات آخری که به پایان سال خمسی تان باقی مانده جنسی را خریده باشید که مصرف نشده باشد خمس به آن جنس تعلق می‌گیرد و اگر نخریده باشید قطعا پول آن نزد شما باقی است که خمس به پول آن تعلق می‌گیرد.

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 25، م 1780، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 79 س 912.