آیا در کلمات پیامبر اسلام(ص)، خلیج فارس با همین نام مورد استفاده قرار گرفته است؟
پرسش
آیا روایتی معتبر از پیامبر اسلام(ص) وجود دارد که در آن ایشان به نام خلیج فارس اشاره کرده‌اند؟
پاسخ اجمالی

نخست باید گفت؛ در گذشته و نیز در تمام منابع تاریخی کهن به جای «خلیج فارس» از واژه «دریای فارس»‌ استفاده می‌شد و سخنی از «خلیج عرب» وجود نداشت و مراد از آنچه به عنوان «دریای عرب» نیز در این منابع وجود دارد، هیچ ارتباطی با«خلیج فارس» نداشته، بلکه به بخشی از شمال اقیانوس هند که در منطقه دریایی میان شبه جزیره عربستان و هند قرار داشت «دریای عرب» گفته می‌شد.

در همین راستا روایتی از جابر بن عبدالله از رسول خدا(ص) نقل شده است مبنی بر اینکه «در مدینه هیچ دروازه‌ای نیست مگر این‌که فرشته‌ای در حالی که شمشیرش را بیرون آورده از ورود (دجال) جلوگیری کند. سپس حضرت‌شان(ص) سه بار فرمود: (دجال) در دریای فارس و دریای روم نیست و سپس سه بار کف دست راست خود را بر کف دست چپ‌شان زدند».[1]

این روایت از نظر رجال اهل‌ سنت، روایتی صحیح ارزیابی می‌شود.[2]

[1]. ابی یعلی تمیمی، أحمد بن علی، مسند أبی یعلی، ج 4، ص 119 و ص 129و ص 142، دمشق، دار المأمون للتراث، چاپ اول، 1404ق.

[2]. مسند أبی یعلی، ج 4، ص 119 و ص 129و ص 142.