آیا برای خوردن غذا باید از صاحب آن اجازه گرفت؟
پرسش
آیا اگر بدون اجازه‌ی صاحب غذا، آن‌را بخوریم و اجازه نگیریم گماه است؟ اگر صد در صد مطمئن باشیم که صاحب آن ناراحت نمی‌شود، می‌توانیم از آن استفاده کنیم؟
پاسخ اجمالی

از نظر اسلام مسلم است که غذای انسان علاوه بر حلال و پاک بودن، مباح هم باید باشد؛ یعنی باید صاحب آن راضی باشد و باید علم به رضایت او داشته باشیم. و خوردن مال دیگران بدون رضایت آنان حرام است؛ اما در مواردی که صاحب خانه، مهمانی را برای غذا خوردن به خانه‌اش دعوت کرد و امکاناتی را فراهم نمود و سفره‌ی غدا را گشود و یا صاحب باغ میوه، افرادی را به باغ و مزرعه‌ی خود دعوت کرد تا از میوه‌های آن استفاده کنند، نیازی به اجازه نیست. اما در مواردی که انسان شک دارد که آیا صاحب غذا راضی است یا نه باید حتما از او اجازه بگیرد.[1]

دفتر آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) در پاسخ به این سؤال که: آیا برای خوردن غذایی، اطمینان از رضایت صاحب غذا کافی است یا باید از او اجازه بگیریم؟، فرمود: کافی است.‏[2]

پاسخ دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

همین که قرائن دلالت کند که او رضایت دارد، مثلاً ما را به خانه‌ی خود دعوت کرده است کافی است.

[1]. نک: امام خمینی، استفتائات، ج 2، ص510 و511 و512، سؤال 19 به بعد.

[2]. استفتاء از دفتر معظم له.