اگر همسر انسان به پیامبران الاهی اعتقاد نداشته باشد چه بایدکرد؟
پرسش
اگر همسر انسان خدا را قبول، ولی پیامبران را قبول نداشته باشد چه باید کرد و باید متذکر شوم که ایشان انسان بسیار خوبی هستند.
پاسخ اجمالی

سؤال شما دارای صورت ها و فرض های متعدد بوده که به اجمال هر یک را جدا گانه بیان خواهیم کرد:

1. اعتقاد نداشتن به پیامبران(ص) در سؤال شما اگر به این معناست که در حال  تحقیق و مطالعه دقیق و عمیق است و یا به معنای کم توجهی و سهل انگاری است (نه این که حقیقتا منکر باشد) که در این صورت با در اختیار قرار دادن کتاب های علمی پیرامون اثبات پیامبران، به ایشان و یا برقراری ارتباط با عالمان دینی، اعتقاد راسخ به قبول پیامبران (ص) حاصل می شود.

2. قبول نداشتن پیامبران، از روی عناد و لجاجت است، که به طور کلی باید گفت: اگر عدم اعتقاد او به پیامبران و خصوصا پیامبر اسلام، با آگاهی و از روی عناد و لجاجت باشد در این صورت اگر از پدر و مادر مسلمان، یا یکی از آنها متولد شده و بعد از رشد و بلوغ مرتد شده (مرتد فطری)، یا اگر از پدر و مادر کافر متولد شده است اما بعد از بلوغ مسلمان و مجددا کافر شده باشد (مرتد ملی)، ازدواج با مرتد و کافر باطل است و برای جداشدن هم نیاز به طلاق ندارد.[1]

البته در یک تحلیل دقیق تر باید گفت که در این صورت ادامه زندگی شما با او دارای صورت های زیر است:

الف. قبل از ازدواج همسرتان مرتد بوده است، این ازدواج باطل است[2].

ب. اگر بعد از ازدواج و قبل از انجام عمل مقاربت مرتد شده، از همان لحظه ارتداد، ازدواج باطل می شود[3].

ج. اگر بعد از ازدواج و بعد از انجام عمل مقاربت مرتد شده، در این صورت به اندازه عده طلاق مهلت داده می شود که اگر توبه کرد، ازدواج باقی بوده و در غیر این صورت، ازدواج باطل است و عده طلاق نیز اگر حامله باشد به وضع حمل و الا سه ماه است.[4]

3. اگر خصوص پیامبر اسلام را قبول ندارد، ولی پیامبران دیگر را قبول دارد؛ یعنی یهودی یا مسیحی است این ازدواج از مصادیق ازدواج دائم با غیر مسلمان بوده که از نظر اکثر فقهای اسلام باطل است.[5]

[1]   امام خمینی، استفتائات، ج 3، ازدواج با کافر و مشرک، ص 128 به بعد ،سؤالات 132تا 137.

[2]   امام خمینی،‌تحریر الوسیلة، ج 2، ص 254، موسسه نشر الاسلامی، حوزه علمیه قم، بی تا.

[3]   حر عاملی،‌ محمد حسن، ‌وسائل الشیعة، ج 28، ص 323؛ ح 2، ص 324؛ ح 3،‌ موسسة آل البیت الاحیاء التراث، 1412 مکتبة الاسلامیة 1366؛ نجفی یزدی، محمد حسن، جواهر الکلام، ج 30، ص 47.

[4]   امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 2، ص 286، انتشارات دارالعلم، 1374، هـ ش.

[5]   حر عاملی، محمد حسن، وسائل الشیعة، ج 2، ص 533؛ ح 2، ص 534، ح 4، موسسة آل البیت لاحیاأ التراث 1412.  برای مطالعه بیشتر به سؤال 842 (سایت: 913) مراجعه کنید.