اگر مالک یکی از واحدهای آپارتمانی بمیرد و ورثه صغیر و بدون قیّم داشته باشد، آیا مالکین دیگر می‌توانند در مشاعات آپارتمان تصرف نمایند؟
پرسش
اگر مالک یکی از واحدهای آپارتمانی بمیرد و ورثه صغیر داشته باشد و هنوز قیّم تعیین نشده باشد، آیا جایز است مالکین دیگر در مشاعات تصرف نمایند؟ ( خصوصاً بعضی مشاعات که مسیر رفت و آمد آنها باشد).
پاسخ اجمالی
با توجه به عرف موجود، تصرفاتی مانند عبور و مرور از مشاعات، نیازمند به اجازه نیست.
ولی اگر قصد نوعی از تصرف را داشته باشند که عرفاً با رضایت همه مالکان صورت می‌گیرد، چنین تصرفی را تنها با اجازه مجتهد جامع الشرایط می‌توان انجام داد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تصرفات متعارف اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مجاز هستند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تصرف در مال یتیم، گرچه مشاع باشد جایز نیست، مگر در مواردی که همه شرکا از ابتدا حق تصرف دارند، مثل رفت آمد و استفاده از بالابر و امثال آن.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
استفاده از مشاعات مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تا قبل از تعیین قیم و اذن وی تصرفات جائز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تصرفاتی مانند عبور و مرور از مشاعات با توجه به عرف موجود نیازمند به اجازه نیست. ولی اگر قصد تصرف معتنا‌بهی باشد که معمولاً با رضایت همه مالکین صورت می‌گیرد، چنین تصرفی را تنها با اذن مجتهد جامع الشرایط می‌توان انجام داد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.