آیا پیامبر خدا(ص) در قنوت نماز عیدین(عید فطر و عید قربان) دعای خاصی را می‌خواند؟
پرسش
دعای قنوت پیامبر خدا(ص) در نماز عیدین(عید فطر و عید قربان) چه بوده است؟
پاسخ اجمالی
بنابر تحقیق و جست‌وجو؛ در منابع حدیثی و فقهی اسلامی؛ دعایی خاص از پیامبر اکرم(ص) در قنوت نمازهای عید فطر و عید قربان، نیافتیم. حتی روایاتی که درباره چگونگی بجا آوردن نماز عیدین توسط پیامبر(ص) نقل شده است، در آنها اشاره‌ای به قنوت نماز عیدین نشده است.[1] برای نمونه به چند روایت اشاره می‌شود:
امام على(ع) فرمود: «رسول خدا(ص) در نماز عید فطر و عید قربان سوره "«سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الْأَعْلَى" و "هَلْ أَتاکَ حَدِیثُ الْغاشِیَةِ" را قرائت می‌کرد».[2] «روش رسول خدا(ص) این بود که، براى نماز عید فطر و قربان و نماز باران تکبیر می‌گفت. در نماز اول هفت تکبیر و در نماز دوم پنج تکبیر، و نماز را قبل از خطبه و با قرائت بلند می‌خواند».[3]
همچنین در منابع تاریخی نقل شده است: «پیامبر(ص) نماز عید فطر و قربان را قبل از ایراد خطبه و بدون گفتن اذان و اقامه می‌گزارد».[4]

[1]. ر. ک: دارمى، عبدالله بن عبدالرحمن، مسند الدارمی، ج ‏2، ص 997 - 1000، ریاض، دار المغنی، چاپ اول، 1421ق؛ مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، ج ‏2، ص 602 - 607، قاهره، دار الحدیث، چاپ اول، 1412ق.
[2]. راوندى کاشانى، فضل الله بن على‏، النوادر، ص 39، قم، دار الکتاب‏، چاپ اول‏، بی‌تا.
[3]. حمیرى، عبدالله بن جعفر، قرب الإسناد، ص 114، قم، مؤسسة آل البیت(ع)‏، چاپ اول‏، 1413ق؛ ابن اشعث، محمد بن محمد، الجعفریات (الأشعثیات)، ص 45، تهران، مکتبة النینوى الحدیثة، چاپ اول‏، بی‌تا.
[4]. هاشمی بصری، محمد بن سعد، الطبقات ‏الکبرى، ج ‏1، ص 191، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1410ق؛ ابن سید الناس‏، أبو الفتح محمد، عیون ‏الأثر فى فنون المغازى و الشمائل و السیر، ج ‏1، ص 276، بیروت، دار القلم، چاپ اول، 1414ق.