آیا شخص عارف، مسائل جزئی را هم می‌تواند شهود کند؟
پرسش
با سلام؛ آیا شخص عارف، مسائل جزئی را هم شهود می‌کند، یا اینکه شهود تنها اختصاص به مسئله توحید دارد؟. مثلاً آیا شخص عارف شیعه، نحوه وضوی صحیح را هم مشاهده می‌نماید؟ اساساً آیا شهود به مسائل جزئی هم تعلق می‌گیرد یا نه؟
پاسخ اجمالی
هر چند شهود اختصاص به توحید ندارد و مسائل جزئی نیز قابل شهود است، اما باید توجه داشت که هر عارفی، به اندازه‌ی تلاش و ریاضت خود و مناسب با آن به شهوداتی دست می‌یابد؛ و از آن‌جا که غیر از انبیا و اولیای الهی که منصوب از سوی خداوند هستند، دیگران نمی‌‌توانند تمام قابلیتهای خود را به فعلیت برسانند، در نتیجه جز منصوبان از جانب پروردگار، هیچگاه دیگر عارفان و اهل شهود نمی‌توانند تمام حقایق عالم هستی را درک کنند.