حضور فرد دیوانه در مسجد چه حکمی دارد؟
پرسش
آیا حدیثی وجود دارد با این مضمون که نباید دیوانه را به مسجد راه داد؟
پاسخ اجمالی
روشن است که شخص دیوانه به لحاظ شرعی تکلیفی ندارد، ولی در مورد وظیفه دیگران در این زمینه باید گفت، فقها در بحث آداب و احکام مسجد، راه دادن چنین شخصی به مسجد را مکروه دانسته‌اند.[1] این حکم، برگرفته از برخی روایات است که از حضور مجنون در مساجد منع نموده ‌است:
1. به نقل از پیامبر اسلام(ص): «جَنِّبُوا مَسَاجِدَکُمْ صِبْیَانَکُمْ وَ مَجَانِینَکُمْ ...»؛[2] از ورود اطفال خود (که قدرت ‏تمیز ندارند) به مساجد دوری کنید و دیوان‌ها را به مسجد راه ندهید.
2. به نقل از  امام علی(ع): «لَتَمْنَعُنَّ مَسَاجِدَکُمْ‏ یَهُودَکُمْ وَ نَصَارَاکُمْ وَ صِبْیَانَکُمْ‏ وَ مَجَانِینَکُمْ‏ ...»؛[3] از حضور یهود و نصاری و بچه‌ها و دیوانه‌ها ... در مساجد خودداری کنید.
البته با توجه به این‌که سند حدیث اول ضعیف بوده[4] و سندی برای حدیث دوم نیز ذکر نشده است، علما حکم به کراهت ورود افراد مجنون‌ به مساجد داده‌اند.

[2]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 237، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق؛ شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 3، ص 254، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الأحکام، محقق، مصحح، فیضی، آصف،‏ ج 1، ص 149، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام، چاپ دوم، 1385ق.
[4]. مجلسی، محمد باقر، ملاذ الأخیار فی فهم تهذیب الأخبار، محقق، مصحح، رجائی‌، مهدی، ج 5، ص 480، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، چاپ اول، 1406ق.